S&P dala Iraku rating na úrovni Egypta a vyšší ako Grécku

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's v piatok dala Iraku úverovú známku B-, čo je šesť priečok pod investičnou úrovňou.

04.09.2015 17:03
debata (3)

Rating Iraku je však na úrovni Egypta a jeden stupeň nad hodnotením Grécka. Krajina, ktorá bojuje s islamskými povstalcami, sa teraz po prvýkrát za takmer desať rokov chystá vstúpiť na medzinárodné kapitálové trhy.

Irak má podľa S&P najvyššie bezpečnostné a inštitucionálne riziká z krajín, ktoré agentúra hodnotí. To však Irak vyvažuje rastúcou produkciou a vývozom ropy, ktoré by mali v nasledujúcich rokoch krajinu doviesť k rýchlemu ekonomickému rastu.

Irak začne na budúci týždeň americkým a európskym investorom ponúkať svoju prvú emisiu eurobondov za deväť rokov a získanie ratingu by mohlo globálne fondy povzbudiť k nákupom. Bagdad chce získať na trhoch až šesť miliárd dolárov, podľa analytikov bude ale prvá emisia podstatne menšia.

Irakom viac ako desať rokov zmietajú násilnosti a boje a po stiahnutí amerických vojakov ovládlo sever a západ krajiny radikálne hnutie Islamský štát. Irak má však piate najväčšie zásoby ropy na svete a je pre mnoho investorov zaujímavý. Vláda by si mala udržať kontrolu nad juhoirackými ropnými náleziskami, ktoré sa na celkovej ťažbe ropy v krajine podieľajú viac ako 85 percentami a nachádzajú sa ďaleko od oblastí ovládaných islamistami.

S&P predpovedala, že ťažba ropy v Iraku sa do roku 2018 zvýši na päť miliónov barelov denne z terajších 3,1 milióna barelov. Agentúra odhaduje na tento rok hospodársky rast len 0,3 percenta. V nasledujúcich troch rokoch by sa ale malo jeho tempo zrýchliť v priemere na 5,7 percenta.

Úverový rating je dôležitý pre investorov, pretože im ukazuje, aká je pravdepodobnosť včasného splácania úverov. Čím je rating vyšší, tým je pravdepodobnejšie, že si dlžník bude môcť zabezpečiť výhodnejšie podmienky pôžičky.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Irak #S&P