Inflácia v Rusku sa zrýchlila na 15,8 percenta

Ročná miera rastu spotrebiteľských cien v Rusku v auguste zrýchlila na 15,8 percenta z júlovej hodnoty 15,6 percenta.

05.09.2015 12:31
debata (279)

Vyplýva to z údajov, ktoré v piatok zverejnil ruský štatistický úrad. Vlani v auguste inflácia predstavovala iba 7,6 percenta.

Medzimesačne ceny stúpli o 0,4 percenta po júlovom raste o 0,8 percenta. Ceny potravín ale o 0,7 percenta klesli. Ceny nepotravinárskeho tovaru vzrástli o 0,8 percenta a ceny služieb sa zvýšili o 1,3 percenta.

Analytici oslovení agentúrou Reuters očakávali, že medziročná inflácia zostane na júlových 15,6 percenta. Medzimesačný rast cien odhadovali na 0,2 percenta.

Jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa nestabilné ceny potravín a energií, stúpla na 16,6 percenta z 16,5 percenta v minulom mesiaci. Pred rokom predstavovala osem percent.

Ruská ekonomika sa teraz stretáva s negatívnymi dôsledkami prudkého poklesu cien ropy. Hospodársky rast navyše podkopávajú sankcie, ktoré na Moskvu uvalili západné krajiny kvôli jej postupu v ukrajinskej kríze. Ruské ministerstvo financií nedávno uviedlo, že ruská ekonomika by tento rok mala klesnúť o 3,3 percenta.

Inflácia v Rusku sa od minulého roka prudko zvyšuje kvôli prepadu kurzu rubľa, ktorý zdražuje dovoz. Premieta sa v nej ale zákaz dovozu mnohých potravín zo Západu, čo je ruská odveta za západné sankcie voči Moskve.

279 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #Rusko