Smer, KDH a SaS by podporili projekt Eastring, Sieť nie

Niektoré politické strany by podporili projekt nového plynovodu Eastring, s ktorým pred necelým rokom prišla pološtátna spoločnosť Eustream.

07.09.2015 11:50
debata (2)

V prípade úspechu v blížiacich sa parlamentných voľbách by projekt Eastring politicky podporili strany Smer-SD, KDH a SaS. Podľa sociálnych demokratov zo strany Smer-SD projekt Eastring v súčasnosti predstavuje investične a časovo najefektívnejší projekt plynovodu v našom regióne.

"Preto je potrebné ho podporiť. Ide o dôležitý projekt, smerujúci k diverzifikácii zdrojov a zabezpečeniu energetickej bezpečnosti Slovenska, ale aj celého regiónu. Plynovod Eastring má potenciál byť výhľadovo náhradou, ak by v budúcnosti došlo k zastaveniu tranzitu plynu cez Ukrajinu,“ uviedla pre portál vEnergetike.sk hovorkyňa Smeru-SD Ľubica Končalová.

S podobným postojom súhlasí aj podpredseda KDH Ján Hudacký. Podľa neho je plynovod Eastring výhodný nielen pre Slovensko, ale aj pre ďalšie tranzitné krajiny ako sú Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko.

"Eastring pomôže prepojiť plynárenské uzly v západnej Európe so zdrojmi v Azerbajdžane, Turkménsku, Iraku, na Cypre či v Rusku. Slovensko si tak môže udržať pozíciu silného hráča na trhu so zemným plynom,“ myslí si Hudacký.

"Z pohľadu nákladov sa jedná taktiež o prijateľnejšie riešenie ako sú iné konkurenčné plánované plynovody. Z tohto pohľadu je podpora Eastringu na politickej úrovni v rámci ďalších rokovaní určite na mieste,“ doplnil tímlíder SaS pre energetiku Karol Galek.

Národniari z SNS vyzývajú pri tomto projekte k opatrnosti. Súhlasia s tým, že projekt Eastring by mal spĺňať strategické kritériá. Otázna je však podľa nich pozícia a efektívnosť investície z pohľadu štátu. "Doterajšie skúsenosti s finančnou skupinou a oligarchami pôsobiacimi v energetickom sektore nás nabádajú k ostražitosti,“ uviedla tlačová tajomníčka SNS Zuzana Kohútková.

Strana bývalého ministra hospodárstva Juraja Miškova SKOK je presvedčená, že spomínaný projekt je prioritne dôležitý pre diverzifikáciu zdrojov plynu na Balkáne, a nie pre energetickú bezpečnosť Slovenska. "Je potrebné bližšie preskúmať jeho rentabilitu, ako aj ochotu Európskej únie podporiť jeho výstavbu,“ doplnil Miškov.

V súčasnosti podľa predvolebných prieskumov druhá najsilnejšia politická strana Sieť vníma projekt plynovodu Eastring ako privátnu aktivitu spoločnosti Eustream. Prikláňa sa k názoru Európskej komisie, ktorá nepovažuje budovanie novej infraštruktúry za potrebné.

"Kapacita súčasných plynovodov nie je totiž ani zďaleka vyťažená. V tejto chvíli máme len veľmi málo informácií o celkovom koncepte projektu. Zatiaľ ani Eustream nemá jasno v tom, aký účel bude Eastring plniť a kto a odkiaľ bude tento energetický nosič využívať,“ konštatovala hovorkyňa strany Sieť Karolína Ducká. Strana Most-Híd sa k podpore či nepodpore projektu Eastring nevyjadrila.

Posilnenie vnútorného trhu s energiami, zvýšenie bezpečnosti dodávok či diverzifikácia zdrojov sú len časťou výhod projektu nového plynovodu Eastring. Tvrdí to ministerstvo hospodárstva, ktoré o projekte v marci tohto roku informovalo vládu. Hoci koncept plynovodu predstavitelia spoločnosti Eustream predstavili iba koncom novembra minulého roku, niekoľko stoviek kilometrov dlhý plynovod zo Slovenska do Bulharska by mohol byť podľa rezortu hospodárstva do komerčnej prevádzky spustený už na konci roka 2018. Plynovod Eastring má projektovanú technickú kapacitu od 20 mld. metrov kubických v počiatočnej fáze projektu až do 40 mld. metrov kubických v konečnej fáze. Jeho dĺžka by v závislosti od rozhodnutia o trasovaní mala predstavovať od 744 do 1 015 kilometrov s potrubím s obojsmernou prevádzkou. Odhadované investičné náklady na prvú fázu projektu sú od 1,14 mld. eur do 1,52 mld. eur.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Eustream #Eastring