Spotrebné úvery sú pre väčšinu ľudí drahé

Naplno rozbehnuté tlačenie peňazí v Európe len minimálne zlacňuje na Slovensku spotrebné úvery. Za vysoké úroky si viacerí Slováci požičiavajú na zariadenie bytu, automobil či na dovolenku.

10.09.2015 09:00
debata (6)
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
graf, spotrebné úvery, nákup, práčka Ilustračné foto.

Finančné domy sa do úrokovej vojny nehrnú pri spotrebných úveroch, aj keď na zlacňovanie majú rovnaký priestor ako pri hypotékach. Lacnejšie spotrebné úvery ponúkajú najmä ľuďom s vyšším príjmom.

„Viaceré banky ukázali, že pri spotrebných úveroch vedia ľuďom požičiavať za úroky pod desať percent, takže priestor na zlacňovanie určite je,“ priblížil Maroš Ovčarik zo spoločnosti Finančný Kompas.

V priemere banky ľuďom poskytujú spotrebné úvery za úroky prekračujúce tesne hodnotu 13 percent za rok. Výšku priemerných úrokov tlačia nahor hlavne drahé pôžičky veľkých bánk podporované masívnou reklamnou kampaňou.

„Ľudia sa málo orientujú vo finančných produktoch a väčšinou sa rozhodnú pre známu banku. Ak by si dali trochu námahy a porovnali viacero ponúk, ušetrili by desiatky eur za mesiac,“ pokračuje Ovčarik.

Mesačná splátka spotrebného úveru 5-tisíc eur vyjde pri ročnom úroku 6,9 percenta na 99 eur. Pri päťročnej lehote splatnosti klient finančnému domu celkovo vráti 5 940 eur. Ak bude rovnaký spotrebný úver úročený priemerným úrokom 13,08 percenta za rok, mesačná splátka stúpne na 114 eur za mesiac. Finančnému domu za päť rokov klient vráti 6 840 eur. Človek na vyšších úrokoch mesačne prerobí 15 eur a za päť rokov strata narastie až na 900 eur.

Čoraz viac ľudí začína spotrebné úvery s vysokými úrokmi nahrádzať novými lacnejšími pôžičkami. Takúto možnosť banky ľuďom ponúkajú v rámci takzvaných refinančných úverov. Finančné domy predpokladajú, že túto možnosť začne využívať čoraz viac Slovákov, ktorí si takto môžu nahradiť aj viacero drahých spotrebných úverov jedným s nízkym úrokom.

„Pri spotrebných úveroch aj vďaka vysokému podielu refinančných úverov je možné predpokladať ešte ďalší mierny pokles úročenia úverov,“ povedal Róbert Prega, hlavný ekonóm Tatra banky. Bez zaplatenia poplatkov môžu ľudia refinancovať svoje spotrebné úvery v prípade, ak je zostatok pôžičky nižší ako 10-tisíc eur a za posledných 12 mesiacov nebola vykonaná žiadna mimoriadna splátka.

Výhodné úroky pri spotrebných úveroch banky ponúkajú svojím klientom splácajúcim hypotéky. V ich prípade totiž vedia najlepšie posúdiť riziko, vďaka čomu majú ľudia s dlhmi lacnejšie pôžičky ako šetriaci klienti.

„Pri výpočte úrokovej sadzby sa nepozeráme na výšku príjmu, ale na celkový rizikový profil klienta – teda aj klient s nižším príjmom môže získať najvýhodnejšiu sadzbu, ak má dobrý rizikový profil – teda splácanie úverov v minulosti, stabilita zamestnania a pod. Výška vypočítanej úrokovej sadzby sa od výšky príjmu neodvíja,“ uviedla Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB banky.

Veľmi dôležitým kritériom pri určovaní výšky úrokov je aj počet ľudí v domácnosti a pravidelné mesačné výdavky. „Na získanie výhodnejšej úrokovej sadzby nie je príjem jediným kritériom, významnými sú napríklad aj výdavky klienta. Z tohto pohľadu môže aj klient s priemerným príjmom získať atraktívnejšiu úrokovú sadzbu, rovnako ako bonitnejší klient,“ priblížila Angelika Farkašová, vedúca oddelenia úverov vo VÚB banke. Veľmi dôležitá je pre banku aj výška spotrebného úveru.

„Príjem je len jedným z faktorov, ktorý má vplyv na cenu. Bonitnejší klienti si častejšie požičiavajú vyššie sumy, kde ponúkame nižšiu úrokovú sadzbu,“ uviedol Igor Lehoťan, vedúci oddelenia retailových úverov Slovenskej sporiteľne.

Nízke úroky pri pôžičkách zabezpečuje Európska centrálna banka, ktorá od marca 2015 každý mesiac natláča do ekonomiky eurozóny 60 miliárd nových eur. Zastavenie rotačiek na peniaze je naplánované na september 2016, dokedy sa v ekonomike 19 krajín používajúcich spoločnú menu euro ocitne okolo 1,1 bilióna nových eur. Na Slovensku malo tlačenie peňazí najväčší vplyv na zlacňovanie hypoték, ktoré si Slováci aktuálne môžu brať za úrok okolo 2 percent za rok.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #spotrebné úvery