Slovenský priemysel rástol dvojciferným tempom

Slovenský priemysel v júli výrazne pridal na dynamike. Po očistení o vplyv počtu pracovných dní totiž priemyselná produkcia v siedmom mesiaci medziročne stúpla o 11,9 %, čo oproti júnu znamenalo zrýchlenie rastu o 5 percentuálnych bodov a oproti máju dokonca o 10,8 percentuálneho bodu.

10.09.2015 09:40
debata (20)

Medzimesačne po zohľadnení sezónnych vplyvov pritom priemyselná produkcia na Slovensku v júli oproti júnu vzrástla o 0,8 %.

Ako ďalej informoval Štatistický úrad SR, medziročný vývoj priemyselnej produkcie ovplyvnil najmä rast v samotnej priemyselnej výrobe o 14 %, kým produkcia v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu naopak klesla o 2,4 % podobne ako produkcia v ťažbe a dobývaní, ktorá sa znížila o 7,4 %.

Zvýšenie celkovej produkcie priemyslu v júli podľa štatistikov ovplyvnil najmä rast vo výrobe dopravných prostriedkov o 27,5 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 14,3 %, výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 42 %, výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 8,2 % a vo výrobe strojov a zariadení inde neklasifikovaných o 8,4 %. Objem produkcie sa znížil vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 13,4 %, výrobe základných farmaceutických výrobkov a farmaceutických prípravkov o 14,6 % a vo výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 0,1 %.

V priemere za sedem mesiacov roka 2015 vzrástol index priemyselnej produkcie medziročne o 5,5 %, v tom v priemyselnej výrobe o 5,7 %, v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 5,2 % a v ťažbe a dobývaní o 2,2 %. Celkový rast produkcie súvisel so zvýšením hlavne vo výrobe dopravných prostriedkov o 5,5 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 6,4 %, výrobe elektrických zariadení o 12,8 %, výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 33,8 % a v ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 9,7 %. Produkcia klesla len vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 11,4 %.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #priemysel