Česi museli 15 hodín dovážať elektrinu od susedov

Česko muselo v piatok pre neplánované úplné odstavenie jadrovej elektrárne Temelín a tepelnej elektrárne vo Chvaleticích 15 hodín dovážať elektrinu zo zahraničia.

11.09.2015 18:35
debata (7)

Situáciu zlepšil prichádzajúci víkend, kedy je spotreba elektriny pravidelne nižšia. Dovoz mohol byť zastavený. Informovala o tom hovorkyňa prevádzkovateľa prenosovej sústavy ČEPS Barbora ​​Peterová. Česko, ktoré je dlhodobo exportérom elektriny, ju muselo dovážať zhruba od polnoci do 15:00 h.

Prvý z chvaletických blokov by mohol začať vyrábať už v piatok v noci, prvý z dvoch blokov Temelína by potom mal byť pripojený do prenosovej sústavy v noci z nedele na pondelok.

„Situáciu, ktorá nastala, t.j. že by Česko muselo elektrinu dovážať, si dlho nepamätáme,“ povedala Peterová. Podľa nej bolo treba v piatok v prenosovej sústave v niektorých hodinách nahradiť viac ako 1000 MW výkonu, čo je výkon jedného bloku jadrovej elektrárne Temelín.

Dispečeri ČEPS preto museli požiadať prevádzkovateľov susedných prenosových sietí o výpomoc. Koľko ČEPS za výpomoc zaplatí, bude podľa nej známe v priebehu niekoľkých dní. „Nedokážeme ani rádovo povedať, koľko to bude, pretože ceny zodpovedajú aktuálnym cenám na trhu,“ uviedla.

Podotkla, že ČEPS síce náklady zaplatí, v konečnom dôsledku ho to ale nebude stáť nič. „Náklady zaplatia tí, ktorí odchýlku spôsobili,“ dodala. Temelín patrí energetickej spoločnosti ČEZ, Chvaletice spoločnosti Severná energetická.

Druhý výrobný blok Temelína odstavili energetici v noci na piatok kvôli poruche. Od 3. septembra pritom stojí prvý blok, a to kvôli oprave spätnej klapky na potrubí v nejadrovej časti elektrárne. Prvý blok by mal byť k prenosovej sústave pripojený v noci z nedele na pondelok. Teraz sa robí príprava na tlakovú skúšku pred spustením bloku. „Sprevádzkovanie prvého bloku prispeje k stabilizácii situácie,“ dodala Peterová. Problémy mali v Temelíne už v lete, obidva bloky boli súbežne odstavené na neplánovaných 27 dní.

Úplne mimo prevádzky je aj tepelná elektráreň Chvaletice. Dva jej bloky podstupujú dlhodobo plánovanú opravu, ďalšie dva boli neplánovane odstavené v noci na piatok kvôli poruche.

Analytik spoločnosti ENA Jiří Gavora povedal, že opakované problémy Temelína sú daňou za rozsiahlu modernizáciu oboch výrobných blokov. Pripomenul, že pôvodný projektový výkon elektrárne sa vďaka nej zvýšil z 1962 na 2158 megawattov.

„Každý zásah do tak zložitého zariadenia, akým jadrová elektráreň je, prináša riziko štartovacích problémov. A keď sa k tomu pridajú aj Chvaletice, tak to znamená problém pre sústavu,“ povedal Gavora.

Česko dlhodobo elektrinu vyváža. Podľa dát Energetického regulačného úradu predstavoval za celý minulý rok rozdiel medzi dovezenou a vyvážanou elektrinou 16,3 TWh v prospech vyvezenej elektriny. Temelín, najväčší zdroj výroby elektriny v Česku, vlani do siete dodal 14,95 TWh elektriny, zhruba štvrtinu celkovej spotreby v Česku.

Elektráreň Chvaletice je najmladšia hnedouhoľná elektráreň v krajine, v prevádzke je od roku 1979. Má inštalovaný výkon 820 MW. Elektráreň vlani vyrobila 3,12 TWh elektriny a na celkovej výrobe v Česku sa podieľa zhruba 3,5 percentami.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #energie #elektrina