Plynovod Eastring zatiaľ nemá zabezpečenú podporu od EÚ

Slovenský projekt plynovodu Eastring ešte nemá istú podporu od Európskej únie. Ako uviedol eurokomisár pre energetiku Maroš Šefčovič, v hre sú dva plynovodné projekty, o ktorých sa momentálne diskutuje.

13.09.2015 10:33
debata (16)

V súčasnosti sa podľa eurokomisára okrem projektu Eastring posudzuje aj projekt Tesla. "Bude to záležať od viacerých okolností. Obidva sú vnímané tak, že by určite posilnili diverzifikáciu a energetickú bezpečnosť. Momentálne sa však vedú diskusie o nákladoch, vedie sa diskusia o akceptabilite týchto projektov zo strany krajín, cez ktoré by mali plynovody prechádzať. Bude sa diskutovať o tom, ktorý z týchto projektov má väčšiu šancu a ktorý by lepšie prispel k energetickej bezpečnosti,“ povedal Šefčovič počas jeho pracovnej návštevy Bratislavy.

O koncepte plynovodu predstavitelia spoločnosti Eustream informovali koncom novembra minulého roku. Niekoľko stoviek kilometrov dlhý plynovod zo Slovenska cez Maďarsko, Rumunsku až na bulharsko-turecké hranice by mohol byť do komerčnej prevádzky spustený už na konci roka 2018.

Plynovod Eastring má projektovanú technickú kapacitu od 20 mld. metrov kubických v počiatočnej fáze projektu až do 40 mld. metrov kubických v konečnej fáze. Jeho dĺžka by v závislosti od rozhodnutia o trasovaní mala predstavovať od 744 do 1 015 kilometrov s potrubím s obojsmernou prevádzkou. Odhadované investičné náklady na prvú fázu projektu sú od 1,14 mld. eur do 1,52 mld. eur.

Plynovod Tesla má spájať Turecko s rakúskym Baumgartenom a mal by prechádzať cez Grécko, Macedónsko, Srbsko a Maďarsko.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Eustream #Eastring