Brusel neuspel, Slovensko nemusí posielať vianočné príspevky do zahraničia

Slovenská republika neporušila nariadenie Európskej únie, keď nárok na peňažné príspevky pri zdravotnom postihnutí a vianočný príspevok obmedzila len na osoby s bydliskom na Slovensku.

16.09.2015 11:23
debata (5)

Vyplýva to z rozhodnutia Súdneho dvora Európskej únie, o ktorom informoval súd. Na Slovensko podala na súd dve žaloby Európska komisia, keďže sa domnievala, že tri príspevky pri zdravotnom postihnutí predstavujú nemocenské dávky a vianočný príspevok je dávkou v starobe, ktorých vyplácanie nemožno podmieniť bydliskom príjemcu.

„Na predmetné peňažné príspevky sa nevzťahuje nariadenie o koordinácii systémov sociálneho zabezpečenia, ktoré v zásade zakazuje diskrimináciu príjemcov sociálnych dávok na základe štátu bydliska a okrem toho Európska komisia nepreukázala, že vianočný príspevok patrí do pôsobnosti tohto nariadenia,“ uvádza Súdny dvor EÚ.

Nariadenie o koordinácii systémov sociálneho zabezpečenia členských štátov EÚ v zásade zakazuje diskrimináciu príjemcov peňažných dávok, ktoré patria do jeho pôsobnosti, na základe kritéria štátu bydliska. Nariadenie sa uplatňuje na dávky v starobe a na nemocenské dávky. Časti penzistov na Slovensku vypláca štát cez Sociálnu poisťovňu vianočný príspevok pod podmienkou, že majú bydlisko na Slovensku a úhrn súm ich dôchodkov nepresiahne 60 % priemernej mesačnej mzdy na Slovensku.

Okrem toho osoby, ktoré sú ťažko zdravotne postihnuté, majú nárok na peňažný príspevok na osobnú asistenciu a na kompenzáciu zvýšených výdavkov súvisiacich s ich osobitnými potrebami. Aj poskytovanie týchto príspevkov, ktoré sú určené na kompenzáciu sociálnych dôsledkov zdravotného postihnutia, je podmienené tým, že príjemca má bydlisko na Slovensku. Osobám, ktoré opatrujú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím, možno poskytnúť peňažný príspevok na opatrovanie, ak majú všetky dotknuté osoby bydlisko na Slovensku.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vianočný dôchodok