Slovensko rozbieha výrobu luxusného Bentley Bentayga

Novinky predstavené na autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom znamenajú prácu pre stovky Slovákov.

16.09.2015 14:00
debata (29)
Bentley Bentayga Foto: Branislav Toma, Pravda
bentley bentayga Bentley Bentayga

Volkswagen Slovakia v Bratislave rozbieha výrobu karosérií a náprav pre luxusné Bentley Bentayga. Kia ukázala dizajn novej Kia Sportage a zvýšila výrobnú kapacitu žilinského závodu na 350-tisíc vozidiel za rok. Na spustení výroby nového automobilu momentálne pracuje aj trnavský závod PSA Peugeot Citroën Slovakia. Ten však nový Citroën automobilovej verejnosti pravdepodobne predstaví až o rok na autosalóne v Paríži.

Koncern Volkswagen vo Frankfurte nad Mohanom potvrdil Slovensku výrobu karosérií a náprav pre Bentley Bentayga. „Priamo v bratislavskom závode vďaka tomuto novému pracovnému projektu vzniklo sto nových pracovných miest,“ povedal Albrecht Reimold, predseda predstavenstva Volkswagenu Slovakia. Počet kmeňových zamestnancov sa tak zo súčasných 9¤900 zvýšil na rovných 10-tisíc. Automobilový závod v Bratislave bude ako jediný na svete pod jednou strechou vyrábať až sedem rôznych automobilových značiek: Volkswagen Touareg, Audi Q7, Volkswagen up!, Škoda Citigo, SEAT Mii a karosérie pre Porsche Cayenne i nový Bentley Bentayga.

„Spolupracovať na výrobe luxusného britského automobilu je prejavom veľkej dôvery. Súčasný nábeh výroby zvládame bez problémov a sme hrdí, že môžeme spolupracovať na výrobe Bentley,“ povedal šéf odborov v závode Zoroslav Smolinský. Slováci ako jediní v celom koncerne Volkswagen vyrábajú karosérie spájaním ocele a hliníka pre veľké SUV automobily. V Bratislave vyrobené karosérie následne putujú do závodu Bentley v britskom Crewe.

Do tejto spoločnosti možno už po budúcoročnom autosalóne v Ženeve pribudne nové superšportové SUV od Lamborghini.

Vo Frankfurte predstavené Bentley Bentayga je momentálne najrýchlejším SUV na svete a dokáže jazdiť rýchlosťou až 305 kilometrov za hodinu. Na svetových trhoch sa bude predávať v cenovom rozpätí od 170-tisíc do 200-tisíc eur. Britská automobilka plánuje ročne vyrobiť okolo 4-tisíc kusov týchto luxusných automobilov. Práve pre jedinečnú výrobu karosérií z ocele a hliníka získa závod v Bratislave pravdepodobne aj výrobu karosérií pre superšportové SUV od Lamborghini.

Kia Sportage Foto: Branislav Toma, Pravda
Kia Sportage Kia Sportage

Vlajkovou loďou žilinského závodu automobilky Kia je vo Frankfurte predstavená štvrtá generácia Kia Sportage. „Momentálne tvorí Kia Sportage viac ako 55 percent našej produkcie a pre našu fabriku ide jednoznačne o kľúčový model,“ povedal Jozef Bačé, hovorca Kia Motors Slovakia. V závode v závere minulého roka prebehla modifikácia výrobných liniek. „Najmä čo sa týka lakovne a montážnej haly. Vďaka tomu sme technicky pripravení zvýšiť výrobu závodu na 350-tisíc automobilov za rok,“ pokračoval Bačé. Či príde na plné využitie zvýšených výrobných kapacít, bude závisieť od predaja Kia cee'd, od nej odvodenej GT Line a nového Kia Sportage.

„Ak sa neudeje nič mimoriadne, v tomto roku by sme mali vyrobiť 330-tisíc automobilov,“ povedal Miroslav Chládek, šéf odborov Kia Motors Slovakia. Na september majú zamestnanci naplánované už tri pracovné soboty. „Radi by sme súčasnú zvýšenú výrobu podporenú novou Kia Sportage pretavili aj do vyšších platov zamestnancov. Momentálne začíname so zamestnávateľom rokovať o príplatkoch za mimoriadne sobotné zmeny a náš návrh je 50 eur navyše pre každého zamestnanca za odpracovanie jednej mimoriadnej sobotnej zmeny,“ uviedol Chládek. Podobné príplatky si dohodli po spustení výroby nového SUV zamestnanci sesterského závodu Hyundai v susednej Českej republike.

Dizajn novej Kia Sportage je postavený na harmonickom kontraste medzi napätím z ostrých línií a hladkými povrchovými plochami ako na stíhačkách. Najväčšou zmenou je predná maska, na ktorej predné svetlomety už nie sú súčasťou masky chladiča, ale namiesto toho prenikajú ďalej dozadu pozdĺž vonkajších hrán kapoty. Naďalej ostala typická predná maska v štýle tigrieho nosa, ktorá je však o niečo nižšia a širšia v porovnaní s predchádzajúcou verziou.

Na Slovensku sa v minulom roku vyrobilo 974-tisíc automobilov. Práve pre nové modely môžu tri slovenské automobilové fabriky už v roku 2015 vyrobiť viac ako jeden milión nových vozidiel. Priamo v automobilovom priemysle pracuje približne 70-tisíc ľudí a nepriamo je v domácej ekonomike od výroby áut závislých až 200-tisíc pracovných miest.

CESTU REPORTÉRA NA AUTOSALÓN SPOLUFINANCOVALA SPOLOČNOSŤ VOLKSWAGEN

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Volkswagen #Bentley #automobilky