Nemci za dva roky minú na migrantov 25 miliárd eur

Výdavky súvisiace s aktuálnou imigračnou vlnou, ktorá prichádza do Nemecka, dosiahnu v najbližších dvoch rokoch zhruba 25 mld. eur.

17.09.2015 12:00
debata (11)

Odhad zverejnila v stredu japonská investičná banka Mizuho, ktorá predpokladá, že krajina prijme v tomto aj budúcom roku po jednom milióne imigrantov. Náklady na jednu osobu by mali predstavovať 12 500 eur ročne. Vláda v Berlíne sa pre imigračnú krízu nedostane do deficitu, bude však potrebné uvoľniť rozpočtovú politiku, čo vytvorí nový dlh, ktorý by inak nevznikol, uviedol hlavný analytik banky Peter Chatwell.

Odhad označilo za realistický aj viacero ďalších bánk oslovených agentúrou Reuters. „Vyzerá to ako rozumný východiskový bod, je to ale veľmi komplexná téma,“ uviedol Philip Shaw, hlavný ekonóm spoločnosti Investec. Berlín zatiaľ vyčlenil na zvládnutie prílevu imigrantov 6 mld. eur. Nemecko v závere prvého polroka vykazovalo rozpočtový prebytok v sume 21,1 mld. eur, čo predstavuje 1,4 % hrubého domáceho produktu krajiny. Ekonómovia banky Commerzbank odhadujú, že bez započítania nákladov súvisiacich s imigrantmi prebytok v budúcom roku dosiahne zhruba 30 mld. eur.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #migranti