Ukrajinský parlament schválil dohodu o reštrukturalizácii dlhu

Ukrajinský parlament schválil tri zákony potrebné na uskutočnenie reštrukturalizácie dlhu. Zoškrtanie dlhov považujú podporovatelia Ukrajiny zo zahraničia za zásadné pre finančnú stabilitu krajiny, uviedla agentúra Reuters.

17.09.2015 14:00
debata (14)

Zákonodarcovia viedli pred schvaľovaním o nových zákonoch veľmi vášnivú debatu. Nakoniec však zákony pohodlne prešli, hlasovalo pre ne viac ako 300 poslancov, potrebných bolo najmenej 226 hlasov.

„Hlasovanie ‚áno‘ znamená hlasovanie pre hospodársky rast, zahraničné investície, rast počtu pracovných miest a zvýšenie sociálnych štandardov,“ povedal v parlamente premiér Arsenij Jaceňuk.

V posledných niekoľkých dňoch vláda spustila silnú lobistickú kampaň, ktorá mala presvedčiť zákonodarcov, aby dohodu podporili. Cieľom dohody je znížiť do roku 2020 ukrajinský dlh na 71 percent hrubého domáceho produktu zo súčasných odhadovaných 100 percent.

Niektorí členovia parlamentu sa domnievajú, že dohoda je nedostatočná a mala by zahŕňať vyššiu dlhovú úľavu.

Ukrajina uzatvorila dohodu o reštruktura­lizácii dlhu s hlavnou skupinou zahraničných veriteľov na konci augusta. Veritelia odpustia Kyjevu 20 percent istiny dlhopisov a termín splatnosti všetkých dlhopisov sa predĺži o štyri roky. Dohoda je súčasťou záchranného programu v objeme 40 miliárd dolárov, na ktorom sa Ukrajina tento rok dohodla s Medzinárodným menovým fondom.

Reštrukturalizáciu dlhu zatiaľ stále odmieta Moskva, ktorej má Ukrajina v decembri splatiť dlhopisy za tri miliardy USD.

Ukrajina sa následkom zlého hospodárenia a konfliktu sa separatistami na východe krajiny pohybuje na pokraji štátneho bankrotu. Reštrukturalizáciou zahraničného dlhu štátu a štátnych organizácií chce Kyjev do roku 2018 ušetriť viac ako 15 miliárd dolárov.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #reštrukturalizácia #Ukrajina