Bratislavu ochromí štrajk taxikárov

Bratislavskí taxikári pripravujú štrajk, ktorý obmedzí dopravu v hlavnom meste. Od úradov požadujú zakázanie činnosti spoločnosti Uber, ktorá podľa taxikárov poskytuje lacnejšie služby pri nedodržiavaní zákonných podmienok.

18.09.2015 13:00
debata (29)

Nespokojní taxikári zablokujú časť bratislavskej Petržalky a centrum mesta v pondelok 28. septembra o 14. hodine. Protestná jazda taxíkov môže potrvať až do 17. hodiny.

„Nevieme presne povedať, koľko taxikárov sa jazdy zúčastní. Pri protestoch v minulosti sme očakávali, že príde 200 taxikárov a nakoniec ich bolo 700. Chceme im to dať čo najviac do povedomia,“ povedal Ondrej Wenzel, predseda občianskeho združenia Únia taxikárov Bratislavy. Taxikári požiadali o asistenciu aj políciu a verejnosť vyzývajú na to, aby sa v danom čase vyhla prejazdu centrom mesta.

Okrem protestu proti Uberu chcú taxikári aj zavedenie pevnej ceny za kilometer pre poskytovateľov taxislužieb.

Zablokovanie centra mesta protestnou kolónou spôsobí dopravné problémy v celom hlavnom meste. „Nechceme ľuďom robiť problémy, sú to aj naši zákazníci. Ak by Uber dodržiaval zákony ako konkurenčná aplikácia Hopin, tak by sme štrajk nepripravovali,“ hovorí Wenzel. Taxikári zatiaľ nevedia, o koľko zákazníkov kvôli Uberu prichádzajú.

„Tieto hrozby od malej hŕstky taxikárov iba zvýrazňujú fakt, že alternatívy ako Uber sú stále populárnejšie medzi občanmi Bratislavy. Naša uberX platforma je v Bratislave pilotným projektom, ktorý od vodičov vyžaduje splnenie potrebných podmienok,“ uvádza vo svojom vyhlásení Uber. Nie je však jasné, či ide splnenie podmienok samotnej spoločnosti, alebo zákonných podmienok. Spoločnosť zároveň dodáva, že vo svojich radoch víta každého licencovaného vodiča.

Americká spoločnosť Uber tvrdí, že ľuďom poskytuje systém na zdieľanie jazdy. Ten však slovenské zákony nepoznajú. Príchod do mnohých európskych miest sprevádzali protesty taxikárov. V Španielsku alebo v Holandsku službu dokonca zakázali. Vodiči totiž často jazdia bez oprávnení, taxametrov a vozidiel spĺňajúcich podmienky na prevádzkovanie taxislužby. Informácie o službe začala už zbierať aj Európska komisia.

Bratislavský magistrát tvrdí, že spoločnosť Uber vyzval na dodržiavanie právnych predpisov. Zároveň chce, aby všetky subjekty prevádzkujúce taxislužbu na jeho území dodržiavali predpisy a mali platnú koncesiu. „Všetko, čo je v prospech Bratislavčanov, je vítané. Ak budú môcť obyvatelia či návštevníci mesta jazdiť lacnejšie a čakať na taxislužbu kratšie, je to len pozitívne. Zároveň sa tým zvýši aj konkurencieschop­nosť. Vodiči taxislužieb majú právo na vyjadrenie svojho názoru aj formou protestu,“ hovorí Ivana Skokanová, hovorkyňa mesta Bratislava.

Finančná správa vydala informáciu k daňovému posúdeniu spoločnosti Uber. Vodiči tejto služby majú povinnosť používať elektronickú alebo virtuálnu registračnú pokladnicu, platiť daň z motorových vozidiel, viesť účtovníctvo, registrovať sa pre DPH a registrovať sa pre daň z príjmov. Napriek tomu časť vodičov jazdí naďalej bez potrebných náležitostí.

O Uber sa zaujíma Brusel

Európska komisia začne zbierať informácie o službe Uber, alternatívnej prepravnej službe v mnohých európskych mestách. Ako informovalo tlačové oddelenie Zastúpenia Euróspkej komisie na Slovensku, komisia sa po sledovaní vývoja služby Uber vo viacerých európskych mestách rozhodla pristúpiť k zberu podnetov a informácií od všetkých strán, ktorých sa služba týka. Pôjde prevažne o podnikateľov, spotrebiteľov a štátne orgány.

Komisia chce použiť tieto dáta na zodpovedanie otázok spojených s bezpečnosťou, ochranou spotrebiteľa, zdaňovaním a pracovnoprávnou ochranou, ktoré vyvstali po zavedení služby Uber. Cieľom EK je tiež rozhodnúť, či si nová služba vyžaduje prijať kroky na celoeurópskej úrovni.

Pre komisiu nie je služba Uber len jednou z medializovaných poskytovateľov, ale je súčasťou rozvíjajúceho sa fenoménu zdieľanej ekonomiky. Zdieľaná ekonomika má podľa komisie potenciál vytvárať nové pracovné miesta a podporovať hospodársky rast. Preto komisia pristúpi k hľadaniu spôsobov, ako využiť nové inovatívne služby plynúce z dočasného využívania motorových vozidiel alebo nehnuteľností. Správa tiež upozornila, že komisia nebude preferovať jeden vybraný biznis model.

Uber je alternatívna prepravná služba, ktorá spája cestujúcich s vodičmi cez smartfónovú aplikáciu. Služba vo viacerých krajinách čelila odporu zo strany taxislužieb, ktoré ho obviňovali z podliezania cien a poukazovali na to, že nepodlieha regulácii týkajúcej sa klasických taxislužieb.

Prevádzku v Bratislava začala americká firma v auguste tohto roku. Aj tu narazila na odpor taxislužieb.

(SITA)

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Uber #tax