Moody's znížila Francúzsku rating

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's v piatok znížila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Francúzska zo stupňa Aa1 na Aa2. Zdôvodnila to predpokladom trvajúceho pomalého rastu ekonomiky krajiny.

19.09.2015 07:16
debata (6)

Agentúra Moody's očakáva, že pomalý rast francúzskeho hospodárstva potrvá do konca dekády. Tiež dlh krajiny zostáva vysoký a podľa ratingovej agentúry nemožno v najbližších niekoľkých rokoch predpokladať jeho zníženie.

Celkovo však Moody's hodnotí úverovú spoľahlivosť Francúzska ako „extrémne vysokú“ vzhľadom na jej objemnú bohatú rozmanitú ekonomiku, s vysokým príjmom na hlavu, priaznivým demografickým trendom a silnej investorskej základni. Aj po znížení má Francúzsko tretie najvyššie hodnotenie, ktoré Moodys udeľuje. Výhľad ratingu Francúzska bol zvýšený z negatívneho na stabilný.

Úverový rating je dôležitý pre investorov, pretože im ukazuje, aká je pravdepodobnosť splatenia úveru správne a včas. Má dôležitý vplyv na ochotu veriteľov príslušnému subjektu požičiavať a na podmienky pôžičky. Čím je rating vyšší, tým lepšie je dlžník vnímaný v očiach veriteľov a je pravdepodobnejšie, že si bude schopný zabezpečiť lacnejšie pôžičky.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Francúzsko #Moody's