Falošné diaľničné známky sú pascou na vodičov

Aj keď od januára budú klasické diaľničné známky nahrádzané elektronickými, falšovateľov to zatiaľ neodrádza od čierneho biznisu.

21.09.2015 06:00
diaľničná známka 2015, Foto: ,
Takto vyzerá originálna diaľničná známka na tento rok. Jej falošná verzia je výrazne bledšia.
debata (10)

Denník Pravda sa oboznámil s prípadom čitateľky, ktorej diaľničná známka zmenila farbu a išlo pravdepodobne o falzifikát.

Vodiči kúpou známky mimo oficiálnych predajných miest riskujú, že polícia im pri kontrole známku neuzná a dá im pokutu. Či praktiky falšovateľov od januára skončia so zavedením elektronických známok, alebo si špekulanti opäť nájdu priestor, ukáže až prax.

Do januára tohto roka kontrolovala diaľničné nálepky prostredníctvom cestných kontrol polícia bez iných zložiek. „Policajti sa už pri kontrolách stretli s falošnými diaľničnými známkami,“ hovorí Martin Wäldl z oddelenia komunikácie a prevencie kancelárie prezidenta Policajného zboru. Zároveň dodáva, že polícia nevedie štatistiku, koľko falošných nálepiek v minulosti odhalila.

V súčasnosti už kontrolu používania a platnosti diaľničných známok vykonáva polícia v spolupráci so správcom cesty Národnou diaľničnou spoločnosťou (NDS).

„Ak má príslušník Policajného zboru pri kontrole podozrenie, že známka je falošná, túto známku zaistí a vykoná objasňovanie,“ dodáva Wäldl. Diaľničiari sa k falšovaniu diaľničných nálepiek nevyjadrili.

Cieľom falšovateľov sú najmä diaľničné nálepky s ročnou platnosťou. Na predaj sú prostredníctvom inzerátov. „Rozhodne neodporúčame kupovať diaľničné známky cez internetové inzertné stránky alebo cez neovereného sprostredkovateľa, napr. na parkoviskách obchodných centier,“ hovorí Wäldl.

Cena na čiernom trhu sa pohybuje okolo 30 eur, aj keď oficiálne známka pre osobné vozidlá do 3,5 tony stojí 50 eur. V tomto prípade peniaze neslúžia na údržbu existujúcich diaľnic, ale idú do rúk osobám vyrábajúcim falzifikáty.

V prípade, že NDS spolu s políciou zastavia na diaľnici auto s falošnou nálepkou, vodičovi hrozí na mieste bloková pokuta do výšky 200 eur, v správnom konaní až do 500 eur.

„V roku 2016 očakávame spustenie elektronickej diaľničnej známky, ktorá vyrieši doterajší problém s falšovaním,“ uzatvára Wäldl. Originálnu diaľničnú známku si ešte v tomto roku môžete objednať priamo v NDS alebo kúpiť na pošte.

Ďalšiu z alternatív predstavujú čerpacie stanice. „V sieti čerpacích staníc Slovnaft odoberáme diaľničné známky od zmluvného distribútora, ktorý má na ich predaj licenciu od Národnej diaľničnej spoločnosti,“ uvádza hovorca spoločnosti Slovnaft Ladislav Procházka.

Rovnaký postup volí aj sieť čerpacích staníc Shell. „Za posledný rok sme na čerpacích staniciach Shell na Slovensku nezaznamenali žiaden problém s falošnými diaľničnými známkami,“ uvádza Peter Šindler, manažér komunikácie spoločnosti Shell.

„V uplynulých rokoch sa v sieti čerpacích staníc Slovnaft nevyskytol prípad predaja nepravých diaľničných známok. Ojedinelé prípady predaja nepravých diaľničných známok sme zaevidovali v dávnej minulosti. Vždy však išlo o aktivitu nájomcu čerpacej stanice bez vedomia spoločnosti, za čo sme voči nemu vyvodili dôsledky a ukončili s ním zmluvný vzťah,“ dodáva Procházka.

Kým začiatkom roka bolo rozpoznanie falošnej nálepky problematické, dnes je falzifikát možné identifikovať na prvý pohľad. Neoriginálne nálepky vplyvom pôsobenia slnečného žiarenia strácajú farbu a časom úplne vyblednú.

„Už pri jednoduchej kontrole pri falošných diaľničných známkach je kvalita vyhotovenia diaľničnej známky, predovšetkým ochranného hologramu, veľmi slabá, nemení sa pri rôznom uhle pohľadu vložený obraz,“ dodáva Wäldl.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #elektronické diaľničné známky #diaľničné známky