Kľúčový daňový úrad je bez kolkov

Obyvatelia využívajúci služby daňového úradu v bratislavskej Petržalke na Ševčenkovej ulici nemajú možnosť kúpiť si kolky priamo v úrade. Pracovníci inštitúcie ich posielajú kupovať kolky na poštu, ktorá je vzdialená takmer 1,5 kilometra. Do konca septembra sa navyše do sídla petržalských daniarov presťahujú daňové úrady z mestských častí Ružinov, Nové Mesto a Dúbravka. Okrem problémov s parkovaním tak pribudne problém so zháňaním kolkov.

21.09.2015 15:00
daňový úrad, daňové priznanie, daň Foto: ,
Na daňových a colných úradoch môžu občania uhradiť poplatky prostredníctvom Platobného predpisu, uvádza Slovenská pošta.
debata (3)

Finančná správa prostredníctvom svojej hovorkyne Patrície Macíkovej uviedla, že samotný daňový úrad nerozhoduje o tom, či v jeho budove je, alebo nie je umiestnený kiosk na vydávanie e-kolkov. Umiestňovanie automatov má vraj v rukách pošta. Ľudia majú navyše možnosť zistiť výšku správneho poplatku za požadovaný úkon už predtým, ako na úrad prídu. Tak daniari, ako aj pošta patria pod štát.

„Kiosky boli rozmiestňované v zmysle stanovených pravidiel, pričom sa zohľadňovalo, aby využitie (počet a objem transakcií) bolo z hľadiska nákladov na systém,“ hovorí Stanislava Pondelová, hovorkyňa Slovenskej pošty. Zároveň dodáva, že kiosky sa na daňové a colné úrady neumiestňovali, no každý z nich o jeho umiestnenie môže požiadať z dôvodov, ako je napríklad zlučovanie viacerých úradov. Pošta v rámci systému E-KOLOK rozmiestnila po Slovensku 330 terminálov.

„Na daňových a colných úradoch môžu občania uhradiť poplatky prostredníctvom Platobného predpisu. Platobný predpis vydá klientovi úradník a je to ďalšia možnosť úhrady správnych a súdnych poplatkov,“ dodáva Pondelová. Platobný predpis je dokument vo formáte A4, ktorý občanovi vystaví pracovník úradu. Následne ho možno zaplatiť prostredníctvom kiosku vďaka špeciálnemu kódu, bankovým prevodom alebo poštovým preukazom.

Štát od začiatku roka zaviedol potvrdenie o evidencii poplatku, ktoré je možné získať prostredníctvom platobného systému E-KOLOK. Na poštách je zároveň možné kúpiť klasické papierové kolky. V praxi systém v mnohých prípadoch neodbremenil obyvateľov využívajúcich služby úradov od nutnosti kupovania kolkov priamo na pošte. Okrem pošty je potvrdenie možné získať aj v kioskoch, ktoré pošta na jednotlivé úrady umiestňuje. Automaty nie sú umiestnené vo všetkých úradoch a inštitúciách, a tak ľuďom nezostáva iné, ako ich hľadať v iných úradoch alebo využiť priamo služby pošty. Od zavedenia e-kolkov si štát sľubuje úsporu vo výške približne jedného milióna eur. Nová forma platenia za správne poplatky vylučuje možnosť falšovania kolkov.

Zlučovanie a sťahovanie daňových úradov z Ružinova, Nového Mesta a Dúbravky do už existujúceho úradu v Petržalke má priniesť vyšší komfort pre obyvateľov a ďalšiu finančnú úsporu pre štát. Daniari by týmto sťahovaním mali ušetriť približne 400-tisíc eur. Zvýšený komfort pre obyvateľov je však otázny. Pred budovou petržalského daňového úradu je už aj dnes ťažké zaparkovať. Miestny úrad sa obáva, že po presťahovaní bude situácia ešte horšia. V čase daňových priznaní nebudú mať ľudia žijúci v blízkosti úradu kde zaparkovať počas celého dňa.

Súčasťou sťahovania daňových úradov bude aj sťahovanie ich 700 zamestnancov. Medzi obyvateľov Petržalky sa dostala informácia, že tento počet úradníkov príde do budovy ich daňového úradu. Finančná správa túto správu poprela a potvrdila, že počet zamestnancov v petržalskom úrade zostane nezmenený.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #kolky #daňový úrad