Ruské banky hýbu slovenskými

Rokovania týkajúce sa budúcnosti ruským kapitálom ovládanej Sberbank Slovensko stále nie sú uzavreté. V prípade finančne zaujímavej ponuky je stále v hre predaj slovenskej siete pobočiek, ktoré obsluhujú vyše 100-tisíc klientov. Ďalšou možnosťou je nákup konkurencie a posunutie Sberbank Slovensko medzi tri najsilnejšie domáce banky. Zároveň sa na slovenský trh snaží preraziť kúpou internetovej banky Zuno ruská Alfa Bank.

23.09.2015 07:00
debata (10)

„Buď sme na predaj, alebo niekoho kúpime. Prirodzeným rastom je viac-menej nemožné z našej súčasnej pozície prekročiť hranicu desaťpercentného podielu na slovenskom trhu,“ povedal v pondelok Rastislav Murgaš, generálny riaditeľ Sberbank Slovensko. Súčasný trhový podiel finančného domu je okolo štyroch percent.

Sberbank je na ruskom trhu zvyknutá bojovať o pozície v prvej trojke. „Dosahovanie takýchto výsledkov majú Rusi v sebe zakódované a chcú, aby podobné trhové podiely dosahovali aj ich európske dcéry,“ pokračoval Murgaš.

Pôvodné plány Sberbank Slovensko počítali s nákupom jednej z troch najväčších domácich bánk najneskôr do konca roku 2018. Škrt cez rozpočet spravili ruskému kapitálu sankcie Európskej únie voči Rusku. Išlo o trest za podporu proruských separatistov na východe Ukrajiny. „Pre sankcie v blízkej budúcnosti neprichádza do úvahy, aby ruský kapitál kupoval niečo na Slovensku,“ uviedol Murgaš. V prípade dobrej finančnej ponuky je stále najpravdepodobnejší scenár predaja slovenskej pobočky bánk konkurencii.

Medzi najsilnejšími záujemcami o Sberbank Slovensko je matka ČSOB banky belgická finančná skupina KBC. Tá by prípadnou akvizíciou ruským kapitálom ovládanej banky vypálila rybník finančným žralokom z Penty a J&T. V minulosti bola Penta úspešná pri Dexia banke, z ktorej urobila dnešnú Prima banku. J&T zas zaknihovalo úspech pri kúpe Poštovej banky. „Predaj banky inej finančnej skupine pôvodným klientom nespôsobuje ťažkosti. Niekedy príchod novej konkurencie môže priniesť aj zaujímavé akcie v podobe účtov zadarmo, nízkych úrokov pri pôžičkách či zaujímavo úročených vkladových produktov,“ uviedol Maroš Ovčarik zo spoločnosti Finančný Kompas.

Na spotrebné pôžičky s nízkym úrokom láka ľudí internetová banka Zuno, ktorá aktuálne pôsobí v Českej republike a na Slovensku. O jej kúpu prejavili záujem francúzsky finančný dom BNP Paribas a štvrtá najväčšia ruská banka Alfa Bank. Neoficiálne má byť ochotný zaplatiť viac práve ruský finančný dom patriaci do impéria ruského oligarchu Michaila Fridmana. Na Alfa Bank sa totiž nevzťahujú súčasné sankcie. V súčasnosti patrí Zuno banka rakúskej finančnej skupine Raiffeisen Bank International, ktorá na Slovensku ovláda aj Tatra banku a Raiffeisen Bank.

Minulý rok sa Sberbank podieľala na úvere 870 miliónov eur pre Slovenské elektrárne. Pred vypuknutím sankcií bol jedným zo záujemcov o kúpu 66-percentného podielu v Slovenských elektrárňach ruský energetický gigant Rosatom. Aktuálne taliansky Enel rokuje o predaji podielu s Energetickým a průmyslovým holdingom.

Pohyby na slovenskom bankovom trhu odštartovala finančná kríza. Pre nezvládnutie európskych strestestov bánk musela svoje pobočky na Slovensku predať rakúska Volksbank. Túto príležitosť na vstup na slovenský trh využila práve Sberbank.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Slovensko #Rusko