Nový závod na východe zamestná najmä inžinierov

V priemyselnom parku vo Veľkej Ide neďaleko Košíc nájde už čoskoro prácu sto ľudí. Zamestná ich lichtenštajnská spoločnosť Oerlikon Balzers, ktorá tam v utorok otvorila svoje prvé európske centrum na povrchové úpravy komponentov v automobilovom priemysle.

23.09.2015 12:00
Oerlikon Balzers, zamestnanci, Foto: ,
Prví slovenskí zamestnanci v Oerlikon Balzers vo Veľkej Ide už pracujú. V závode upravujú komponenty pre automobilový priemysel.
debata

Závod vo Veľkej Ide bude jedným z najväčších a najmodernejších závodov spoločnosti z Lichtenštajnska, ktoré má vo svete. Svoje pracoviská má v 36 krajinách sveta v Európe, Ázii a Amerike. Celkom v 107 závodoch dáva prácu 4-tisíc ľuďom. Vo Veľkej Ide sa zameria na úpravu vstrekovacích ihiel, piestov či piestnych čapov pre moderné spaľovacie motory, čím sa výrazne predĺži ich životnosť.

Riaditeľ spoločnosti Bernd Fischer hovorí, že na postavenie nového závodu si vybrali Slovensku kvôli kvalifikovanej pracovnej sile, ako aj preto, že je tu výrazne etablovaný automobilový priemysel. „Čo sa lokality týka, Veľká Ida je pre nás výhodná aj pre blízkosť letiska a blízkosť mesta Košice,“ povedal. Veľkosť investície, ktorú na Slovensko prinášajú, je 20 miliónov eur.

V závode už pracuje prvých 37 zamestnancov, tento počet rozšíria v prvej etape na stovku. V druhej etape, ktorá je naplánovaná na roky 2017 až 2018, nájde prácu ďalších 50 až 80 ľudí. Výkonný riaditeľ závodu Roland Herb vysvetľuje, že hľadajú ľudí s veľkým potenciálom, najmä kvalifikovaných v oblasti spracovania kovu a mechatroniky, ako aj v inžinierskych profesiách v oblasti strojárstva a automobilového priemyslu.

„Ľudia, ktorí už v našom závode na Slovensku pracujú, absolvovali školenie v Nemecku a budeme ich aj naďalej vzdelávať. Do Veľkej Idy sme na to priviezli našich expertov,“ zdôraznil Herb. Dodal, že ľudí lákajú aj platovými podmienkami, ktoré sú lepšie, ako je priemer v lokalite Košíc. Sumu nekonkretizoval.

Medzi novými zamestnancami je aj Róbert Juhás, ktorý sa tiež bol vzdelávať v Nemecku. „Vyštudoval som Technickú univerzitu v Košiciach a v Oerlikon Balzers pracujem ako operátor výroby. Mám na starosti ovládanie stroja na povlakovanie, tiež mám na starosti zabezpečenie jeho čistoty a údržby. Vo firme som už štyri mesiace a zatiaľ som spokojný aj s platovými podmienkami,“ prezradil Juhás.

Firma z Lichtenštajnska už požiadala vládu o finančné stimuly. Predseda vlády Robert Fico pri otvorení závodu povedal, že vláda sa žiadosťou Oerlikon Balzers o stimuly bude zaoberať na svojom októbrovom zasadnutí. „Žiadajú od nás priamu finančnú pomoc vo výške 800-tisíc eur a ďalších 3,2 milióna eur na úľavy na daniach.“

Premiér príchod tohto investora do regiónu s priemernou nezamestnanosťou vo výške asi 18 percent víta. „Po spoločnosti s čínskym pozadím, zameranej na podporu automobilového priemyslu, ktorá už pôsobí v priemyselnom parku vo Veľkej Ide, je toto ďalší významný investor v tejto lokalite,“ zdôraznil.

Fico tiež pripomenul, že Slovensko sa vďaka podobným investíciám radí k najpriemysel­nejším krajinám Európskej únie z pohľadu podielu priemyslu na tvorbe hrubého domáceho produktu. Zdôraznil aj význam a rozsah automobilového priemyslu na Slovensku a avizoval, že sme v záverečnej fáze príchodu ďalšej automobilky do našej krajiny, keď so spoločnosťou Jaguar Land Rover sa už pripravuje záverečná verzia investičnej zmluvy.

Príchod nového investora do priemyselného parku teší aj starostu obce Veľká Ida Júliusa Beluščáka. Ten verí, že v novom závode nájdu prácu aj obyvatelia z ich obce, ktorá má 3¤500 obyvateľov, ale aj z Košíc a ďalších obcí z regiónu.

„V závode firmy Sense for innovation IEE, ktorá je už v parku etablovaná, pracuje od nás niekoľko desiatok ľudí, v lichtenštajnskej spoločnosti asi dvaja či traja ľudia. Dúfam, že ďalší k nim ešte pribudnú,“ dodáva starosta.

Spoločnosť Oerlikon Balzers patrí k popredným svetovým dodávateľom technológií povrchových úprav, ktoré výrazne zlepšujú výkon a trvanlivosť presných dielcov a nástrojov v priemyselných odvetviach na spracovanie kovov a plastov. Spolupracujú s najznámejšími automobilkami sveta. Fischer vysvetľuje, že niektoré dielce motorov by bez povrchovej úpravy fungovali len jeden deň, ale vďaka úprave fungujú celý život.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #automobilový priemysel #Oerlikon Balzers