Stavebná novela má zefektívniť prípravu významných investícií

Návrh novely zákona o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon), ktorý v stredu schválila vláda, má vytvoriť podmienky na skvalitnenie, urýchlenie a efektívnosť stavieb tzv. významnej investície podľa zákona o niektorých opatreniach týkajúcich sa prípravy významných investícií.

23.09.2015 16:21
debata

Kabinet zároveň schválil návrh na skrátené legislatívne konanie o novele stavebného zákona. Jej cieľom je zefektívnenie povoľovacích procesov, a to územného, stavebného konania a konania o odňatí pôdy z pôdneho fondu, a tým zvýšenie atraktívnosti podnikateľského prostredia. Návrh zákona zachová koncepciu súčasnej právnej úpravy v oblasti územného a stavebného konania, avšak precizuje právnu úpravu týkajúcu sa významných investícií. Novelu predložil na vládu minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek.

„Tento zákon má za cieľ zjednodušiť príchod všetkých strategických investorov. Naším cieľom je tento zákon dostať do praxe čo najskôr, aby tieto výhody mali k dispozícii všetci investori, ktorí uvažujú o príchode na Slovensko a vytvorení nových pracovných miest,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca ministerstva dopravy a výstavby Martin Kóňa.

Novela stavebného zákona by po schválení v parlamente mala nadobudnúť účinnosť dňom vyhlásenia. Súčasne sa majú upraviť zákony o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy a o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia. Územné rozhodnutie sa podľa návrhu novely nebude vyžadovať na umiestnenie strategického parku a pre prípravu územia na realizáciu strategického parku, na ktoré bolo vydané osvedčenie o významnej investícii, ak funkčné využívanie územia a priestorové usporiadanie územia vyplýva z územného plánu obce, alebo územného plánu zóny.

Rýchla novela stavebného zákona by mohla súvisieť napríklad aj s uvažovanou investíciou na výstavbu závodu automobilky Jaguar Land Rover v Nitre. Spoločnosť zatiaľ podpísala so slovenskou vládou memorandum o porozumení. Nová automobilka by podľa investičného zámeru mohla vytvoriť priamo od dvoch do štyroch tisíc nových pracovných miest.

debata chyba
Viac na túto tému: #investície #stavebníctvo