Nemecká podnikateľská dôvera vzrástla

Nemecká ekonomika je v dobrej kondícii. Podnikateľská nálada v krajine sa v septembri nečakane zlepšila na najvyššiu hodnotu od mája. Šéfovia podnikov zostávajú optimistickí aj napriek obavám z ekonomického spomalenia v Číne a ďalších rozvíjajúcich sa krajinách. Vyplýva to zo správy, ktorú vo štvrtok zverejnil mníchovský výskumný inštitút Ifo.

24.09.2015 12:32
debata (3)

Index podnikateľskej nálady vzrástol na 108,5 bodu z augustových revidovaných 108,4 bodu. Analytici v ankete agentúry Reuters pritom očakávali naopak pokles indexu na 108 bodov. Hodnota indexu odráža postoj predstaviteľov asi 7-tisíc firiem z celého Nemecka.

„Počítali sme s tým, že očakávania priemyselných firiem vývozu možno trochu klesne,“ povedal ekonóm Ifo Klaus Wohlrab a upozornil hlavne na Čínu. „Nestalo sa tak, v skutočnosti mierne stúplo.“ Uviedol tiež, že sa zdá, že nemecká ekonomika je vo veľmi silnej kondícii a príliv utečencov má pozitívny vplyv na maloobchodný sektor.

Ifo upozornil, že anketa sa uskutočnila prevažne pred vypuknutím škandálu s emisiami u automobily Volkswagen, a prípadný vplyv tohto škandálu tak bude viditeľný až v ďalšej správe, ktorá bude zverejnená za mesiac. Analytici už varovali, že škandál by mohol byť veľkým rizikom pre nemeckú ekonomiku orientovanú na vývoz.

Hlavný ekonóm KfW Jörg Zeuner uviedol, že nemecké firmy ignorovali nedávne turbulencie na finančných trhoch aj obavy z oslabenia dopytu. „Odteraz však budeme veľmi pozorne sledovať predaj nemeckého automobilového sektora,“ dodal Zeuner a upozornil, že sektor má na celkovom nemeckom vývoze takmer pätinový podiel.

Svoju súčasnú situáciu hodnotia firmy horšie, ich výhľad sa však výrazne zlepšil. Ukazovateľ súčasnej situácie sa znížil o 0,8 bodu na 114 bodov, čiastkový index podnikateľských očakávaní však vzrástol o 1,1 bodu na 103,3 bodu. Nálada sa výrazne zlepšila v maloobchode aj veľkoobchode a v stavebníctve, horšia bola naopak v spracovateľskom sektore. O niečo horšie hodnotia podnikateľskú klímu aj firmy v sektore služieb.

Nemecká ekonomika je najväčšia v Európe a je na nej závislá aj veľa slovenských podnikov. Rast nemeckej ekonomiky v druhom štvrťroku zrýchlil na 0,4 percenta z 0,3 percenta o tri mesiace skôr. Vláda očakáva, že v tomto roku sa hrubý domáci produkt zvýši o 1,8 percenta. Vlani vzrástol o 1,6 percenta, najrýchlejšie za tri roky.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #podnikanie