Na Slovensku chovajú stále menej husí a kačiek

Produkcia vodnej hydiny, kam patria husi a kačky, na Slovensku od roku 2000 neustále klesá.

25.09.2015 14:40
debata (8)

Podiel husí a kačiek na celkovej produkcii hydiny na Slovensku tvorí v súčasnosti len 1,7 %. Informoval o tom na piatkovej tlačovej besede riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.

Ako uviedol, v roku 2000 Slovensko vyprodukovalo 528 ton živých kačíc, no v roku 2014 to bolo len 80 ton. Najvýraznejší pokles produkcie kačíc bol medzi rokmi 2002 a 2011 s prepadom o 498 ton. Podiel predaja kačíc na celkovej produkcii hydiny klesol z 5,5 percenta na súčasných 0,9 percenta. Podiel produkcie husí je na úrovni 0,8 %.

Prezident ÚHS pozitívne zhodnotil nárast produkcie vodnej hydiny v minulom roku. V produkcii kačíc nastal medzi rokmi 2013 a 2014 nárast o 38 %, z 58 ton na 80 ton. U husí evidovali nárast z hodnoty 38 ton v roku 2013 na 78 ton v roku 2014. Príčinou tohto nárastu nie je reálne zlepšenie chovu, ale sledovanie produkcie cez Centrálnu evidenciu hospodárskych zvierat, do ktorej sa registrovali farmári a drobnochovatelia, ktorí predtým údaje neposkytovali.

Transformácia družstiev na Slovensku, vysoké kritériá EÚ na porážku vodnej hydiny a neexistujúce dotácie na veľkochovy spôsobili podľa Daniela Molnára postupný zánik veľkochovov a bitúnkov na Slovensku. Chov vodnej hydiny sa preto v súčasnosti orientuje na menšie farmy a drobnochovateľov.

Ako podotkol prezident ÚHS, v súčasnosti existujú len štyri veľké farmy na chov vodnej hydiny nad 10 tis. kusov na Slovensku. Veľkochovy kačíc sa nachádzajú v Kráľovom Brode a Topoľnici a veľkochovy husí sa nachádzajú vo Veľkých Trakanoch a Rakovej. Na Slovensku v súčasnosti neexistuje žiadny bitúnok na spracovanie vodnej hydiny, kým v minulosti tu boli tri.

Existujúce farmy a drobnochovy nedokážu konkurovať cenám hydiny z iných krajín, preto sa ich predaj sústreďuje buď pre vybrané reštauračné zariadenia, alebo na sezónne hody. V súčasnosti sú najväčšími dovozcami vodnej hydiny na Slovensko Maďarsko, Poľsko a Česká republika, kde existuje štátna podpora pre takýto chov. Podľa slov prezidenta ÚHS, zmenu môže priniesť jedine tlak a dopyt zákazníkov po predaji domácich produktov vo vyššej kvalite v sieťach supermarketov.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #poľnohospodárstvo #hus #kačka