Po škandále s emisiami chce Španielsko od Seatu späť dotácie

Španielska vláda bude od miestnej automobilky Seat požadovať vrátenie časti dotácií, ktoré firma patriaca do koncernu Volkswagen dostala v rámci programu na podporu predaja nových vozidiel šetrnejších k životnému prostrediu. Uviedol to v sobotu španielsky minister priemyslu, energetiky a cestovného ruchu José Manuel Soria.

27.09.2015 09:35
debata (6)

Španielsko tak reaguje na priznanie koncernu Volkswagen, že do približne 11 miliónov áut v celom svete inštaloval softvér umožňujúci manipulovať s emisnými testami.

Soria teraz očakáva, že automobilka Seat bude jeho ministerstvo informovať o tom, koľkých vozidiel sa škandál s falšovaním údajov o emisiách týka. Podľa denníka El País inštaloval Seat od roku 2009 motory umožňujúca manipuláciu s emisnými testy do viac ako pol milióna automobilov, napísala agentúra AFP.

Volkswagen na škandál reagoval zmenami vo vedení i štruktúre koncernu. Novým šéfom podniku sa v piatok stal Matthias Müller, ktorý doteraz riadil dcérsku spoločnosť Porsche. Müller v čele koncernu nahradí Martina Winterkorna, ktorý pre škandál odstúpil z funkcie.

Personálne zmeny vo Volkswagene sa dotknú aj španielskej súčasti Seat. Jej doterajší šéf Jürgen Stackmann totiž v predstavenstve koncernu Volkswagen vystrieda odchádzajúceho Christiana Klingler, ktorý bol zodpovedný za predaj a marketing. Stackmanna potom na čele Seatu nahradí Luca de Meo, ktorý mal doteraz na starosti predaj značky Audi.

Soria však uviedol, že ho spoločnosť Volkswagen uistila o tom, že škandál s falšovaním údajov o emisiách neovplyvní jej aktivity a zamestnanosť v Španielsku.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Volkswagen #Seat