Taxikári chystajú v Bratislave spanilú jazdu proti Uberu

Únia taxikárov z Bratislavy (UTB) pripravila na pondelok popoludní 28. septembra štrajk formou protestnej jazdy ulicami hlavného mesta.

27.09.2015 16:05
debata (9)

Chce tak upozorniť napríklad na činnosť americkej firmy Uber, ktorá na základe smartfónovej aplikácie poskytuje v Bratislave alternatívnu prepravu osôb. Vodiči jazdiaci pre Uber lacnejšie ako bežné klasické taxíky ani ich autá totiž nespĺňajú podmienky pre prevádzku osobnej prepravy. UTB preto žiada zakázanie aktivít Uberu, ktorý podľa nej nerešpektuje a vedome porušuje zákony, ponúka nelegálnu prácu cez rôzne agentúry neregistrovaným vodičom, čím vytvára priestor na daňové úniky, ohrozuje bezpečnosť občanov a podnikanie legálnych taxikárov.

„Je to hrubý zásah do podnikania taxikárov. Uber podpisuje zmluvy s vodičmi, ktorí nemajú žiadne oprávnenie na prevádzku osobnej prepravy, čiže na taxislužbu,“ povedal pre agentúru SITA predseda UTB Ondrej Wenzl. Nebránia sa podľa neho žiadnej novej aplikácii, ako napríklad Hopin, ktorý dáva prácu legálnym vodičom. „Problém máme s tým, keď niekto sa chce uplatniť na našom trhu podvodným spôsobom tým, že sa bude snažiť obchádzať platné zákony, ktoré nás obmedzujú. Je to neoprávnené podnikanie, lebo porušujú zákony tohto štátu,“ uviedol Wenzl na adresu Uberu.

Štát by mal podľa šéfa UTB zasiahnuť proti vodičom Uberu jazdiacim bez oprávnenia. „Keď my vieme, ako sa to dá, tak je hanbou štátu a ministerstiev, že to nevedia,“ tvrdí Wenzl. Stačí podľa neho, aby ministerstvo financií založilo zopár kariet, vyčlenilo svojich kontrolórov a tí by si v jeden deň objednali tieto služby. „Keby vodič povedal, že vezie len kamaráta, asi sotva by mu to prešlo, keby v aute sedel kontrolór. V priebehu jedného večera dokážu odhaliť všetkých vodičov, ktorí pre nich jazdia a nemajú na to oprávnenie. My obyčajní taxikári to vieme a páni, ktorí sedia na ministerských kreslách a berú také platy, to nevedia? Je to hanba,“ dodal Wenzl.

Francúzsky ústavný súd minulý týždeň zakázal alternatívnej taxislužbe Uber prepravovať osoby, pokiaľ jej vodiči nie sú registrovaní ako profesionáli. Potvrdil tým skoršie rozhodnutie nižšieho súdu. Uber čelí vo Francúzsku aj kriminálnemu vyšetrovaniu. Dvaja výkonní manažéri firmy sa majú postaviť pred súd 30. septembra. Činnosť taxislužby Uber už zablokovali súdy v Taliansku, Španielsku a Nemecku. Otvoreným súdnym sporom čelí firma v Holandsku a Belgicku.

Ďalšie tri zo štyroch požiadaviek UTB sa týkajú problémov pri prevádzkovaní taxi služby v Bratislave, ale aj na Slovensku. Jednou z nich je zavedenie pevnej ceny za poskytovanie tejto služby. „Žiadame zmeniť zákon o cenách, aby mestá mohli určovať cenu za miesto pre taxíky,“ povedal Wenzl. „Dnes funguje systém voľnej tvorby cien. Chceme poriadok, aby sa nestávalo, že jeden odvezie zákazníka za 5 eur a druhý za 3,40,“ uviedol. Pevná cena v taxi službe podľa neho už je v mestách viacerých štátov, okrem Slovenska a Česka. Pevná cena by podľa neho mala byť na jeden kilometer, za nástupné a čakanie. „Dalo by sa to nastaviť do taxametrov. V takom prípade by mal zákazník istotu, že kdekoľvek, kedykoľvek si zastaví taxi na ulici, bude lacnejší, ako ten, ktorý si zavolá,“ dodal Wenzl.

Taxikári žiadajú aj zakázanie čiernej práce, ktorá je niekedy krytá podpisovaním fiktívnych pracovných zmlúv. Zároveň chcú zabrániť zrušeniu osvedčení o odbornej spôsobilosti vodičov taxi k 4. decembru, ak nemajú vyznačenú platnosť. Mala by tomu zabrániť zmena v zákone o cestnej doprave v kompetencii ministerstva dopravy.

Začiatok akcie taxikárov v pondelok je plánovaný na 14:00 pri jednom z hypermarketov v Petržalke a samotná protestná jazda sa má začať neskôr. Autá prejdú cez Most SNP do bratislavského Starého Mesta, pôjdu aj okolo ministerstiev dopravy a financií, úradu vlády a sídla prezidenta až k Národnej rade SR a jazdu mestom oficiálne skončia na Námestí SNP. Taxíkom bude asistovať polícia. „Išlo nám o to, aby naša kolóna mohla ísť nepretržite bez obmedzení na križovatkách,“ uviedol Wenzl. Očakáva účasť stoviek taxikárov. Na prvej podobnej akcii pred jeden a pol rokom očakávali sto – dvesto a prišlo sedemsto taxikárov.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #taxi #Uber