Útok na prázdne regály reťazca

Lákadlo pod názvom zľavy na Slovensku stále funguje v akejkoľvek forme. Je sobota popoludní a plné parkovisko pred končiacom obchodom bauMaxu v bratislavskom Lamači s potrebami do bytu či záhrady hlási vyše 200 áut.

29.09.2015 14:00
baumax, zákazník, výpredaj, Foto: ,
Jeden zo zákazníkov, ktorý bol z prázdnych regálov reťazca sklamaný.
debata (7)

Reťazec má v tej chvíli väčšiu popularitu ako neďaleké dúbravské hody s pančovaným burčiakom, známymi politikmi, ale aj rezkou dychovkou či kolotočmi. Ľudí bauMax zlákal až na 50-percentné zľavy a heslá typu „všetko musí preč“.

Viaceré regály v obchode v tej chvíli však už zívajú prázdnotou, predchádzajúci zákazníci kúpili takmer všetko. Príchod nových návštevníkov aj tak pokračuje. „Počuli sme o výpredajoch, a tak sme sa prišli pozrieť, čo by sa nám mohlo zísť,“ hovorí jedna z návštevníčok pani Anka, ktorá prišla z neďalekých Malaciek.

Podobné pohnútky viedli k návšteve obchodu aj Jozefa Klukoša z Ružomberka, ktorý bol počas víkendu v Bratislave na návšteve u rodiny svojej dcéry. „Peniaze by sa v končiacom obchode dali minúť ľahko. Bežné sú zľavy 20 percent, ale otázka je, či to, čo by som kúpil, aj potrebujem. Navyše veľa tovaru je už fuč a police sú miestami prázdne,“ upozornil Jozef Klukoš, ktorý si napokon v obchode ako jeden z mála nekúpil nič.

Spolu 15 predajní bauMaxu malo na Slovensku slušnú obľubu. Pre problémy na globálnych trhoch však reťazec na Slovensku ohlásil od septembra výpredaje, na konci októbra končí a jeho obchody prevezme nemecký OBI.

Ako výpredaje Baumaxu ovplyvnia biznis s potrebami pre domácich majstrov? Zľavy sú otázkou okamihu. Napríklad potrebujete malý rezný kotúč na železo, ale v bauMaxe by ste ho mohli hľadať márne. Na tento sortiment bola 15-percentná zľava a je už vypredaný. Záhradný domček zlacnený zo 714 eur na 200 eur je už tiež predaný.

Na druhej strane zákazníka môže osloviť slušná benzínová záhradná kosačka zlacnená zo zhruba 350 na 220 eur. To, že poloprázdne regály uspokojiť nemusia, však dokazuje aj plné parkovisko v neďalekom Hornbachu, ale dosť ľudí je aj v bratislavskej predajni Bauhaus, ktorá dopĺňa domáci trh veľkých hobbymarketov.

Tovar, ktorí ľudia vo výpredajoch kupujú, sú často posledné kusy. Ak sa pri ňom dodatočne preukážu chyby, je otázka, kto bude vybavovať prípadné reklamácie. „Akékoľvek reklamácie je možné riešiť do konca októbra 2015 priamo vo vašej predajni bauMax,“ uvádza reťazec na svojej internetovej stránke. Kto bude riešiť reklamácie potom?

Akcia na záhradné domčeky zaujala, ale boli už... Foto: Martin Kováčik, Pravda
baumax, výpredaj, záhradný domček, Akcia na záhradné domčeky zaujala, ale boli už predané.

„Spoločnosť musí 7 dní pred zatvorením informovať, kto bude vybavovať reklamácie jej tovaru,“ hovorí Danuša Krkošová, hovorkyňa Slovenskej obchodnej inšpekcie. Informáciu musí zverejniť formou oznamu, ktorý sprístupní na miestach, kde sú uvedené prevádzkové hodiny predajne.

Radoví zamestnanci slovenských predajní bauMaxu sa o prácu báť nemusia. Všetci vraj dostanú možnosť pracovať pre nemecký OBI. Pre Pravdu to potvrdila hovorkyňa rakúskej centrály bauMaxu Maria Plattnerová. Manažment slovenskej centrály však o svoju prácu už koncom októbra príde. Nový majiteľ predajní si do vedenia svojich prevádzok dosadí svojich ľudí.

Zákazníci obchodov bauMax už aktuálne nemôžu využívať výhody vernostného systému, ktorý má bauMax na Slovensku zavedený. Vernostné karty už od začiatku septembra slúžia len na identifikáciu zákazníka. Započítavanie nákupov už nie je možné. Zákazníci navyše môžu všetky svoje poukážky uplatniť najneskôr do 31. októbra. bauMax už obmedzil aj niektoré služby poskytované zákazníkom.

Od začiatku septembra nefunguje napríklad požičovňa náradia alebo montážny servis. Služby ako rezanie dreva alebo miešanie farieb fungujú s obmedzeniami aj naďalej až do zatvorenia predajní.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #bauMax #výpredaj