Slovensko si polepšilo v rebríčku konkurencieschopnosti

Slovenská republika si polepšila v rebríčku konkurencieschopnosti Svetového ekonomického fóra.

30.09.2015 13:37
debata (6)

Oproti minulému roku sa posunula o osem priečok vyššie, zo 75. pozície na 67. miesto. Vyplýva to zo Správy o globálnej konkurencieschop­nosti 2015–2016, zverejnenej Svetovým ekonomickým fórom, ktorá vychádza z prieskumu medzi 14 tis. riadiacimi pracovníkmi v 140 krajinách sveta. Informoval o tom Peter Kremský, projektový manažér Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS), ktorá bola jedným z koordinátorov prieskumu na Slovensku.

Zo Správy o globálnej konkurencieschop­nosti 2015–2016 ďalej vyplýva, že Slovensko je aj napriek pozitívnej zmene naďalej treťou najhoršie hodnotenou krajinou v skupine krajín EÚ. Za Slovenskom sa nachádzajú len Chorvátsko (77. miesto) a Grécko (81. miesto), tesne nad Slovenskom sa umiestnili Cyprus (65. miesto) a Maďarsko (63. miesto). Susedná Česká republika pokračuje v raste a tento rok sa umiestnila na 31. mieste. Do rebríčku Svetového ekonomického fóra sa tento rok zaradilo 140 krajín sveta. Na prvom mieste v konkurencies­chopnosti sa po siedmy raz umiestnilo Švajčiarsko, nasledované Singapurom a USA.

„Celkovo vidieť mierne zlepšenie, ale 67. miesto na svete nie je práve lichotivou vizitkou pre krajinu, ktorá je už vyše desať rokov členom Európskej únie. Za vyspelými štátmi zaostávame najmä v kvalite verejných inštitúcií. Napríklad v hodnotení klientelizmu je Slovensko medzi najhoršími krajinami na svete. Máme čo doháňať v posilňovaní nezávislosti súdov, vymáhateľnosti práva, v boji proti korupcii a v znižovaní administratívnej náročnosti pre podnikateľov,“ konštatoval Kremský.

Dodal, že celkové hodnotenie Slovenska sa čiastočne zlepšilo vďaka niektorým pozitívne vnímaným zmenám a čiastočne preto, že iné krajiny sa v konkurencies­chopnosti zhoršili. Podľa PAS podnikatelia oceňujú skrátenie doby potrebnej na začatie podnikania a podporu vlády vo využívaní nových technológií cez digitalizáciu verejnej správy. Ku konkurenčnej schopnosti Slovenska vo firemnej sfére prispelo skvalitnenie výrobných procesov podnikov a zavádzanie inovácií. Podľa Svetového ekonomického fóra respondenti pozitívne zhodnotili aj posun v budovaní infraštruktúry, pričom jej stav pokladá za problém už len 4,6 % opýtaných. Najväčším problematickým faktorom podnikania na Slovensku je podľa respondentov korupcia, ako problém ju vníma 18 % podnikateľov.

Svetové ekonomické fórum hodnotí konkurencieschop­nosť krajín na základe verejných štatistických dát a celosvetového Prieskumu názorov riadiacich pracovníkov. Index konkurencieschop­nosti hovorí o perspektíve krajiny dosahovať udržateľný hospodársky rast v strednodobom horizonte. Na Slovensku je partnerom Svetového ekonomického fóra PAS, ktorá bola spolu s Ekonomickou univerzitou v Bratislave aj koordinátorom prieskumu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #konkurencieschopnosť