Nižšia DPH sa bude týkať mäsa, mlieka i chleba

Vládny Smer pri znižovaní dane z pridanej hodnoty z 20 % na 10 % pre vybrané potraviny v parlamente neprekvapil. Aspoň čo sa týka zoznamu týchto potravín.

30.09.2015 19:40
debata (56)

Jeho súčasťou sú vybrané druhy čerstvého mäsa, čerstvé ryby, mlieko, maslo a chlieb. Sadzba by sa mala znížiť s účinnosťou od 1. januára budúceho roku. O návrhu by sa malo zrejme hlasovať vo štvrtok dopoludnia v rámci hlasovania o návrhu novely zákona o dani z pridanej hodnoty.

Konkrétne sa podľa pozmeňujúceho návrhu, ktorý na záver rozpravy predložil spravodajca návrhu a poslanec za stranu Smer-SD Ladislav Kamenický, by sa nižšej sadzbe dani z pridanej hodnoty malo dočkať čerstvé a chladené hovädzie mäso, čerstvé a chladené bravčové mäso, čerstvé a chladené mäso z oviec a kôz, hydinové mäso čerstvé alebo chladené a taktiež čerstvé alebo chladené králičie mäso. Súčasťou zoznamu sú aj živé ryby a čerstvé a chladené sladkovodné ryby. Z rybaciny Smer-SD navrhuje nižšiu daň aj na rybie filé a ostatné rybie mäso zo sladkovodných rýb. Z mliečnych výrobkov sa do zoznamu vybraných potravín so zníženou sadzbou dostali iba samotné mlieko a maslo. Zoznam dopĺňa obyčajný chlieb.

Čím však vládny Smer-SD opozíciu prekvapil, bola najmä procedúra, ktorú pri predkladaní tohto pozmeňujúceho návrhu zvolil. Poslanec Kamenický ho totiž predložil až po vystúpení všetkých poslancov v rozprave, keďže mu to umožňovala jeho pozícia spravodajcu k návrhu. V rozprave tak už nedostal šancu nikto z opozičných poslancov reagovať, priestor dostali iba v obmedzených dvojminútových vystúpeniach prostredníctvom faktických poznámok.

„Toto je grobianstvo, čo ste predviedli,“ reagoval na spôsob predloženia návrhu poslanec Martin Poliačik (SaS). Kritizoval najmä fakt, že opozícia takto nemala žiadnu príležitosť sa k návrhu vyjadriť, ani si návrh preštudovať. Ako doplnil jeho opozičný kolega z Mostu-Híd Ivan Švejna, takýto postup celé toto sociálne oparenie degraduje. Opozícia však kritizovala aj zloženie zoznamu vybraných potravín. „Ak by som to mal zhrnúť, do zoznamu vybraných potravín sa nedostali zemiaky, kapusta, ale dostal sa tuniak modroplutvý. To je typická slovenská potravina,“ konštatoval poslanec Alojz Hlina.

Samotný spravodajca návrhu Ladislav Kamenický zo Smeru-SD postup vládnej strany obhajoval. „Chápem vaše rozhorčenie. Keď vy používate obštrukciu, je to v poriadku. Keď my použijeme rokovací poriadok, tak to kritizujete,“ vyhlásil. Zároveň tvrdí, že v predvolebnom čase sa opoziční poslanci predháňajú, čo by ľuďom dali. „Keď budete mať zodpovednosť, aj ekonomickú aj politickú, tak sa tým zaoberajte,“ dodal Kamenický.

Poslanci opozície sa snažili v reakcii na postup vládnych zákonodarcov zvolať aspoň poslanecké grémium, kde chceli aktuálnu situáciu prediskutovať. Podľa rokovacieho poriadku by ho mal predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini podľa opozície zvolať bezodkladne. Šéf parlamentu ho však zvolal až na štvrtok 8:30. Odôvodnil to okrem iného tým, že jeho časový program mu neumožňuje sa na takomto grémiu ešte v stredu večer zúčastniť. Údajne mal ísť do televízie.

Debata o návrhu novely zákona o dani z pridanej hodnoty ukončila 9. deň 54. schôdze Národnej rady SR.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Potraviny #DPH