Brusel možno dovolí mať vyšší deficit a dlhy kvôli migrantom

Eurozóna bude kvôli nákladom na utečeneckú krízu možno potrebovať pružnejšie uplatňovanie pravidiel pre výšku rozpočtových deficitov a štátneho dlhu svojich členov. Nemeckému denníku Süddeutsche Zeitung to povedal európsky komisár pre hospodárske a finančné záležitosti Pierre Moscovici.

01.10.2015 08:47
debata (23)

Uspôsobenie týchto pravidiel za výnimočných okolností umožňuje Pakt stability a rastu, uviedol v článku.

„Budeme teraz skúmať, či možno utečeneckú krízu klasifikovať ako mimoriadnu okolnosť,“ uviedol. Podotkol pritom, že terajší príliv utečencov je najväčším sťahovaním národov do regiónu od konca druhej svetovej vojny.

Podľa pravidiel stanovených v Pakte stability a rastu sú hornou hranicou pre rozpočtový deficit tri percentá hrubého domáceho produktu, limitom pre štátny dlh je 60 percent HDP. Európska komisia má za úlohu zabezpečiť dodržiavanie týchto pravidiel. Počas svetovej finančnej krízy mnohé členské štáty tieto pravidlá porušovali.

Nemecko, kam len v septembri dorazilo odhadom 170 000 žiadateľov o azyl, si plánuje dať bokom päť miliárd eur z rozpočtu na tento rok. Peniaze majú slúžiť na úhradu nákladov spojených so starostlivosťou o utecencov v nasledujúcom ro­ku.

Minister financií Wolfgang Schäuble v stredu vyhlásil, že žiaden nový dlh budúci rok podľa jeho názoru nebude musieť vzniknúť a vláda v Berlíne môže dodržať svoj sľub zabezpečiť vyrovnaný rozpočet.

Iné krajiny eurozóny ale majú s udržiavaním nízkych rozpočtových deficitov problémy.

„Táto utecenecka kríza je pre ekonomiky v krátkodobom horizonte záťažou, v strednodobom horizonte sa to však môže zmeniť,“ uviedol v nemeckom denníku Moscovici. „Utečeneckú krízu a jej náklady preto musíme posudzovať ako investíciu. Som presvedčený, že zabezpečí novú pracovnú silu, novú energiu a novú spotrebu, takže bude mať na naše ekonomiky nakoniec pozitívny dopad.“

23 debata chyba
Viac na túto tému: #eurozóna #migranti