HTC zrušilo plány na európske servisné stredisko v Brne

Európske servisné stredisko mobilných telefónov HTC v Brne v Českej republike nebude. Taiwanská firma vo štvrtok oznámila, že ruší plány na vybudovanie centra.

02.10.2015 08:24
debata

Uviedla, že revíziou partnerských autorizovaných servisov v Európe zistila, že centralizované servisné pracovisko už nie je potrebné. HTC v Brne sľubovalo až tisíc pracovných miest a prínos pre ekonomiku v hodnote miliardy korún.

„Cieľom brnenského servisného strediska bolo zvýšenie efektivity prevádzky, zníženie prevádzkových nákladov a urýchlenie procesu opráv. Tieto ciele sa však podarilo dosiahnuť intenzívnou spoluprácou so sieťou servisných partnerov HTC. Z týchto dôvodov sa spoločnosť HTC rozhodla ukončiť projekt českého servisného strediska,“ uviedla firma. Opravy mobilných telefónov pre zákazníkov z Českej republiky i veľkej časti Európy tak bude ako doteraz zabezpečovať autorizovaný servis VZP Dáta v Sezimovom Ústí, dodala.

O zamestnanie v pripravovanom centre HTC prišli technici, ktorí sa pre prácu v ňom zaškolovali. Doteraz boli na nútenej dovolenke, pracovný pomer sa im podľa mediálneho zástupcu HTC Ondreja Kuvika skončil v septembri. Ich počet Kuvik nespresnil. Poslední zamestnanci pripravovaného projektu prídu o prácu ku koncu roka, dodal. Podľa skôr zverejnených informácií firma stihla urobiť nábor zhruba stovky pracovníkov.

Agentúra CzechInvest koncom augusta, keď sa objavili informácie o výpovediach v HTC, uviedla, že záujem firmy o obriu investíciu v Brne pretrváva. Spoločnosť však podľa hovorkyne agentúry Petry Menclovej prehodnocovala svoje zámery vo svete a v Česku aktivitu prerušila.

V brnenskej priemyselnej zóne Černovická terasa malo vzniknúť prvé opravárenské centrum HTC v Európe. Mala sa tu opravovať veľká časť telefónov tejto značky z celého kontinentu. Ešte tento rok malo brnenské centrum ponúknuť prácu až trom stovkám ľudí. Halu pre centrum si HTC chcela prenajať od developera CTP Invest, zmluva ale nebola podpísaná. Investície nepočítala so stimulmi od štátu.

Spoločnosť HTC bola kedysi najväčším svetovým výrobcom inteligentných telefónov z hľadiska objemu. Jej podiel na svetovom trhu sa ale počas niekoľkých rokov prepadol na jednotky percent. Firma v polovici augusta oznámila, že plánuje globálne znížiť svoju celkovú pracovnú silu zhruba o 15 percent a prevádzkové výdavky o viac ako tretinu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #HTC #Brno