Zlacňovanie potravín pripomenie príchod eura

Duálne zobrazovanie cien vybraných potravín má zabrániť špekulantom zneužiť zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) vo svoj prospech.

03.10.2015 08:00
debata (17)
zväčšiť
DPH, potraviny, graf

Od Nového roku zákazníci priamo na pultoch v obchodoch uvidia pri vybraných potravinách pôvodnú cenu výrobku s 20-percentnou DPH a pod ňou novú výslednú cenu len s 10-percentnou DPH. Podľa predstáv vlády sa ľudia takto priamo na vlastné oči budú môcť pri vybraných potravinách presvedčiť o dosahoch zníženia DPH. Duálnym zobrazovaním cien sa naposledy ešte prvá vláda Roberta Fica snažila ešte v roku 2009 zabrániť zdražovaniu z dôvodu zavedenia eura.

„Od začiatku roku 2016 sme sa rozhodli znížiť DPH z existujúcich 20 na 10 percent na nasledujúci okruh základných potravín. Hovoríme o čerstvom chlebe, všetkých druhoch čerstvého mlieka, masla, chladenom bravčovom, hovädzom či hydinovom mäse a sladkovodných rybách,“ povedal premiér Robert Fico.

V parlamente schválenom zozname lacnejších potravín sa nachádza aj čerstvé alebo chladené mäso z oviec, kôz a králikov. S nižšou 10-percentnou DPH sa tiež budú predávať droby z hydiny a králikov a rybie filé zo sladkovodných rýb. „Celkovo by ale malo ísť zhruba o 170 potravín, a to nielen slovenských, ale aj dovážaných zo zahraničia,“ uviedla analytička Poštovej banky Jana Glasová.

Zobrazovaním duálnych cien plánuje vláda vytvoriť nulový priestor na zneužitie zníženej DPH v prospech zvyšovania ziskov obchodníkov alebo výrobcov potravín. V ideálnom prípade by napríklad 70-eurový nákup základných potravín pri nižšej DPH zlacnel na 64 eur.

Teoreticky by špekulanti takéto zobrazovanie mohli obísť zdražením potravín tesne pred zavedením duálneho zobrazovania cien. Na takéto špekulovanie s cenami majú vládu okrem Štatistického úradu SR rovnako ako pri zavádzaní eura upozorňovať dôchodcovia.

„Naši členovia budú priamo pri nakupovaní v obchodoch kontrolovať, či prišlo k zlacneniu potravín z dôvodu zníženia DPH z 20 na 10 percent. V podstate máme pokryté celé Slovensko a ak by sa niekde vyskytli problémy, budeme o tom vládu informovať,“ uviedol Ján Lipiansky, predseda Jednoty dôchodcov na Slovensku.

Obchodníci sa už v piatok počas rokovania na ministerstve poľnohospodárstva snažili ministra Ľubomíra Jahnátka odhovoriť od plánu zavedenia duálneho zobrazovania cien. „Sú to pre nás zbytočné náklady a zlacnenie sa v obchodoch určite prejaví aj bez duálneho zobrazovania cien,“ povedal Martin Katriak, podpredseda predstavenstva COOP Jednota Slovensko.

Znižovanie cien bude obrovským prínosom hlavne pre ľudí žijúcich zo sociálnych dávok. „Pracujúci ľudia si zo zníženej DPH nové auto určite nekúpia. No keď si uvedomíme, že priemerný denný nákup v rozmedzí 6 až 8 eur je s výnimkou rýb tvorený práve potravinami so zníženou DPH, mesačná úspora ľudí bude celkom slušná,“ pokračoval Katriak. Podľa odhadov obchodníkov sa mesačná úspora ľudí po zavedení 10-percentnej DPH bude pohybovať v rozmedzí od 15 do 20 eur za mesiac.

Znížením DPH len na čerstvé a chladené mäso sa vláda snaží podporiť aj slovenské poľnohospodárstvo. Okrem domácich farmárov dokážu na slovenský trh dodávať čerstvé mäso len poľnohospodári z okolitých krajín, aj to len v obmedzenej miere. „Tým, že sa znížená DPH nebude týkať mrazeného mäsa, zabránime podpore dovozu kuracieho mäsa z Brazílie,“ uviedol Fico. Mäso z Južnej Ameriky je pre svoju nízku cenu obľúbenou základnou surovinou používanou na prípravu jedál v mnohých slovenských reštauráciách.

Špekulanti sa tiež môžu snažiť zarobiť na kúpe mrazeného mäsa, ktoré následne ľuďom predajú ako čerstvé chladené mäso. Motiváciou pre takéto správanie sú hlavne možné podvody s DPH, keďže v takom prípade obchodníci budú žiadať od štátu vrátenie 20-percentnej DPH za nákup mrazeného mäsa, ale sami do štátnej pokladnice odvedú len 10 percent, keďže oficiálne budú predávať nižšie zdaňované chladené mäso. Odhaliť takéto podvody bude úlohou finančnej kobry.

„Z hľadiska európskeho práva musí byť zmrazené mäso jasne označené, ak príde k jeho rozmrazeniu. Nie je teda možné, aby mrazené mäso bolo po rozmrazení predávané ako chladené,“ ubezpečil Ľubomír Jahnátek, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Zamiešať kartami v očakávanom zlacňovaní potravín môže celosvetové zdražovanie potravín. Analytici ministerstva financií totiž v budúcom roku počítajú s rastom ceny o 1,9 percenta. Zvyšovanie cien by totiž malo zabezpečiť pokračujúce tlačenie peňazí v Európe prejavujúce sa vyššími útratami ľudí.

V parlamente sa presný zoznam potravín so zníženou DPH objavil v poslednej chvíli. Ako pozmeňujúci návrh k novele zákona o dani z pridanej hodnoty zoznam predložil poslanec Smeru Ladislav Kamenický. Od opozície si za to vyslúžil tvrdú kritiku.

„Fakticky ste znemožnili diskusiu o takej dôležitej veci, ako je zníženie DPH na vybrané potraviny,“ povedal poslanec KDH Július Brocka. Opozícia navrhovala nižšou DPH podporiť napríklad aj jablká a ovocie, čo by štátnej pokladnici každý rok spôsobilo výpadok okolo 30 miliónov eur.

„Ak bude na to v budúcnosti priestor, určite pristúpime k znižovaniu DPH aj na ďalšie potraviny. Už súčasné zníženie DPH nie je lacné opatrenie a štátnu pokladnicu každý rok vyjde takmer na 77 miliónov eur,“ ubezpečil Fico.

V roku 2017 má znížená DPH na potraviny vyjsť takmer na 81 miliónov eur a v roku 2018 až na 85 miliónov eur. Štát si tieto výdavky môže dovoliť vďaka zlepšujúcemu sa výberu daní. Len v tomto roku vyberie ministerstvo financií o 250 miliónov eur viacej, ako ukazovali pôvodné plány. Samotný pozitívny vplyv vyššej úspešnosti výberu daní za roky 2015 až 2018 predstavuje 701 miliónov eur, čo je približne 0,2 percenta hrubého domáceho produktu (HDP).

Opozícia napriek tvrdej kritike podporila návrh Smeru na zníženie DPH z 20 na 10 percent pri vybraných druhoch potravín. Za pozmeňujúci návrh hlasovalo 99 zo 137 prítomných poslancov. Proti boli iba dvaja, Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš, ostatní sa hlasovania zdržali.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #DPH