Svetová banka posunula hranicu biedy na 1,90 dolára denne

Počet ľudí žijúcich v extrémnej chudobe tento rok pravdepodobne prvýkrát klesne pod desať percent svetovej populácie. Uviedla to Svetová banka (SB), ktorá zároveň upravila kritérium pre meranie tohto problému.

05.10.2015 07:37
debata (3)

Za hranicu extrémnej chudoby sa dlho považovalo živobytie za menej než 1,25 dolára na deň. SB teraz túto hranicu zvýšila na 1,90 dolára na deň. Zmena podľa nej lepšie zachytáva rozdiely v nákladoch na živobytie naprieč krajinami. Zároveň ale zachováva reálnu kúpnu silu, s ktorou počítal skorší štandard.

Svetová banka na základe nového kritéria odhaduje, že v tomto roku bude v extrémnej chudobe žiť 702 miliónov ľudí, teda zhruba 9,6 percenta svetovej populácie. V roku 2012, z ktorých sú posledné dostupné dáta, to bolo 902 miliónov ľudí, teda 12,8 percenta svetovej populácie.

SB pripísala tento klesajúci vývoj solídnemu rast rozvíjajúcich sa trhových ekonomík, predovšetkým tej indickej, a tiež investíciám do vzdelania, zdravotníctva a sociálneho zabezpečenia.

„Tieto odhady nám ukazujú, že sme prvou generáciou v ľudských dejinách, ktorá môže ukončiť extrémnu chudobu,“ uviedol vo vyhlásení podľa agentúry Reuters prezident SB Jim Yong Kim. Pomalší rast svetovej ekonomiky, kolísavosť finančných trhov, konflikty, vysoká nezamestnanosť mládeže a dôsledky zmien klímy ale podľa neho bránia dosiahnutiu cieľa OSN, teda skoncovať s chudobou do roku 2030.

Zhruba polovica ľudí žijúcich v extrémnej chudobe bude podľa SB do roku 2020 pochádzať z ťažko dosiahnuteľných oblastí a zo štátov zasiahnutých konfliktami.

SB predstavila medzinárodnú hranica chudoby v roku 1990. Stanovila ho vtedy na jeden dolár na deň. V roku 2008 ho zvýšila na 1,25 dolára na deň. Podľa OSN počet ľudí žijúcich v extrémnej chudobe od roku 1990 klesol o viac ako polovicu. V roku 1990 žilo za menej než 1,25 dolára na deň 1,9 miliardy ľudí. Tento rok by to podľa OSN malo byť zhruba 836 miliónov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #chudoba #Svetová banka