Rast tržieb obchodníkov pokračuje, v auguste o 1,6 %

Tempo rastu tržieb v maloobchode na Slovensku v auguste spomalilo. Medziročne boli tržby obchodníkov vyššie o 1,6 %, kým v júli rástli o 2,2 %.

05.10.2015 10:06
debata

Za osem mesiacov tohto roka tak maloobchodné tržby vzrástli o 1,2 %. Ako ďalej informuje Štatistický úrad SR, v medzimesačnom porovnaní tržby maloobchodníkov vzrástli o 0,4 %.

Výrazný medziročný rast tržieb zaznamenali štatistici najmä v maloobchode so zariadeniami pre informačné a komunikačné technológie až o 32 % a v maloobchode s potravinami, nápojmi a tabakom o 19,6 %. Tržby sa zvýšili aj v maloobchode s pohonnými látkami o 6,9 %, maloobchode mimo predajní, stánkov a trhov o 4,1 %, maloobchode ostatného tovaru o 3,1 %, maloobchode v nešpecializo­vaných predajniach o 2,3 % a v maloobchode s tovarom pre kultúru a rekreáciu o 1,2 %. Tržby naopak klesli len v maloobchode s ostatným tovarom pre domácnosť v špecializovaných predajniach o 7,3 % a v maloobchode v stánkoch a na trhoch o 1,3 %.

Z ďalších odvetví vnútorného obchodu pokračoval rast vo veľkoobchode, kde tržby v auguste medziročne stúpli o 5,9 %, avšak pri medzimesačnom poklese o 1,6 %. V predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov sa tržby medziročne zvýšili až o 16,4 %, kým medzimesačne klesli o 0,5 %. V ubytovaní boli tržby v ôsmom mesiaci medziročne vyššie o 9,4 % a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 8 %. Medzimesačný rast však zaznamenali len v ubytovaní o 3,1 %, kým v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev zostali na júlovej úrovni.

Za celých osem mesiacov tohto roka tak tržby veľkoobchodníkov medziročne rástli o 3,4 %. Ešte výraznejší rast zaznamenali podnikatelia v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov až o 14,3 %. Tržby sa darilo zvyšovať aj v ubytovaní o 3,4 % a stúpli aj v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 4,8 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #maloobchod