USA dosiahli obchodnú dohodu s Japonskom a 10 ďalšími štátmi

Spojené štáty, Japonsko a ďalších desať významných krajín okolo Tichého oceánu dokončili rozsiahlu obchodnú dohodu, ktorá má uvoľniť vzájomný obchod a stanoviť spoločné štandardy v mnohých oblastiach, od práv zamestnancov až po ochranu životného prostredia.

06.10.2015 08:00
debata (33)

Pakt pokrýva asi 40 percent svetovej ekonomiky a jednalo sa o ňom päť rokov. Pondelkovému oznámenia predchádzal päťdňový maratón rokovaní v americkej Atlante.

Dohoda v rámci takzvaného Transpacifického partnerstva (TPP) zahŕňa Japonsko, Brunej, Malajziu, Vietnam, Singapur, Austráliu, Nový Zéland, Kanadu, Mexiko, Čile, Peru a Spojené štáty. Dohoda by mohla ovplyvniť prakticky všetko, s čím sa obchoduje, od cien syra až napríklad po náklady na liečbu rakoviny.

Administratíva amerického prezidenta Baracka Obamu presadzovala dohodu v rámci všeobecnejšej stratégie zvýšiť vplyv Spojených štátov v rýchlo rastúcich ázijských ekonomikách a vyvážiť rastúci vplyv Číny. Tá má druhú najväčšiu ekonomiku na svete, súčasťou tejto dohody ale nie je. V budúcnosti by sa k nej však mohla pripojiť.

„Ak viac ako 95 percent našich potenciálnych zákazníkov žije za našimi hranicami, nemôžeme nechať vytvárať pravidlá svetovej ekonomiky krajine ako je Čína,“ poznamenal Obama.

Dohodu musia teraz ratifikovať zákonodarcovia ďalších členských krajín a tiež americký Kongres. V ňom ale pakt zrejme narazí na odpor, mnoho zákonodarcov z Obamovej Demokratickej strany má totiž obavy z rušenia pracovných miest. Medzi opozičnými republikánmi panuje podozrenie, že americkí vyjednávači dohodli zlú dohodu. Skôr ako budúci rok preto hlasovanie v americkom Kongrese nemožno očakávať, poznamenala agentúra AP.

Úrad amerického obchodného splnomocnenca Michaela Fromana v zrejmej snahe nový obchodný pakt obhájiť poznamenal, že TPP je vyváženou dohodou, ktorá zvýši životnú úroveň a zníži chudobu. Pakt zníži alebo odstráni colné a ďalšie prekážky pre celý rad tovarov a služieb a zahŕňať bude aj také otázky, ako je rozvoj digitálnej ekonomiky alebo role štátom vlastnených podnikov vo svetovej ekonomike.

Odbory tvrdia, že americkí pracovníci budú pre dohodu čeliť zahraničnej konkurencii. „Pracujúci ľudia vedia, že TPP by bola katastrofou,“ vyhlásil šéf odborového zväzu Communications Workers of America Chris Shelton, podľa ktorého dohoda umožní ďalšie presúvanie pracovných miest do zahraničia.

Hoci pakt zahŕňa stovky položiek tovaru, rokovania do poslednej chvíle viazli na minimálnej ochrannej lehote u práv pre využitie dát pri vývoji biologických liečiv, používaných napríklad v boji proti rakovine alebo niektorým autoimunitným ochorením. Do poslednej chvíle podľa predstaviteľov išlo tiež o otázky spojené s ochrannými opatreniami pre výrobcov mliečnych výrobkov.

Spojené štáty, Mexiko, Kanada a Japonsko sa okrem toho medzi sebou dohodli na pravidlách, ktoré určujú, aká veľká časť vozidla musí byť vyrobená v rámci účastníckych krajín TPP, aby sa na neho mohol vzťahovať bezcolný status.

Japonský premiér Šinzó Abe označil základnú dohodu za „ďalekosiahle opatrenia pre všetky zúčastnené krajiny, ktoré majú spoločné hodnoty a snažia sa vybudovať slobodnú a spravodlivú ekonomickú zónu“.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #USA #TPP