Otázky a odpovede o nástupe štvrtého mobilného operátora

Ako môže nový operátor 4ka fungovať, keď má vlastnou sieťou pokryté len územie, kde žije 40 percent Slovákov? Hovorí sa o využívaní sietí 2G a 4G. Aký je medzi tým rozdiel?

08.10.2015 07:00
debata

Ako môže nový operátor 4ka fungovať, keď má vlastnou sieťou pokryté len územie, kde žije 40 percent Slovákov?
Vďaka využívaniu národného roamingu, ktorý zabezpečuje zákazníkom nachádzajúcim sa mimo rýchlejšej siete 4ky automatický prechod do staršej pomalšej siete Slovak Telekomu.

Hovorí sa o využívaní sietí 2G a 4G. Aký je medzi tým rozdiel?
Čím vyššia sieť, tým vyššia rýchlosť. V 2G sieti trvá stiahnutie 750 MB filmu viac ako 6 hodín. Rovnako dlhý fi lm sa v 4G sieti dá stiahnuť za 2 minút. Mobilný 4G internet v prípade plného pokrytia Slovenska umožní ľuďom počas cestovania vlakom bezproblémové stiahnutie filmu aj jeho pozretie. Dnes si ľudia počas cesty vlakom celovečerný film stiahnuť nestihnú.

Je operátor naozaj vo všetkom výhodnejší, ako to sám tvrdí?
Zaujať môže hlavne ľudí hľadajúcich čo najnižšiu cenu za kratšie volania a posielanie SMS. Konkurenční operátori pri paušáloch dokážu nastaviť výhodnejšie ceny napríklad ľuďom požadujúcim neobmedzené volanie do všetkých sietí. So zvyšovaním pokrytia vlastnej siete by mali byť ceny 4ky ešte výhodnejšie. Teraz napríklad FunFón sa Slovákov snaží osloviť ponukou všetko za 7 centov. Nový operátor 4ka prišiel s cenou 4 centy. Výhodnou 4ky je predaj produktov vo všetkých pobočkách Slovenskej pošty. Existujúci operátori majú užšiu sieť predajní, aj keď tie sú niekedy na atraktívnejších miestach.

Chcem mať naďalej mesačný paušál, kedy ho nový operátor ponúkne?
4ka zatiaľ oficiálne nepredstavila spúšťanie mobilných paušálov. Termínom na ich spustenie by mohli byť prichádzajúce vianočné sviatky spôsobujúce každoročne najväčšie predaje na slovenskom mobilnom trhu. Môže to však trvať aj niekoľko mesiacov.

debata chyba
Viac na túto tému: #mobilní operátori #4ka