Podnikatelia bojkotujú štátnu konferenciu o startupoch, Kažimír účasť nezrušil

Internetom sa od štvrtkového večera šíri výzva, ktorá protestuje proti štátom organizovanej konferencii pre startupy v sume viac ako 1,4 milióna eur. Organizátor sa bráni, že šlo len o nacenenie možných nákladov. Konferencia sa má začať už na budúci týždeň v pondelok a trvať má päť dní.

09.10.2015 10:28 , aktualizované: 20:00
TechMatch Slovakia Foto:
debata (42)

Ide o podujatie zamerané na podporu technických startupov konané v Starej tržnici v Bratislave. Honorár pre hlavného spíkra predstavuje 60-tisíc eur s DPH. Traja pozvaní „zástupcovia tlače a blogeri“ majú dostať spolu viac ako 16 200 eur s DPH, teda 5 400 eur na osobu. Pod výzvu proti konferencii sa doteraz podpísalo už vyše 1 000 ľudí, prevažne zo slovenskej startup komunity.

Na stránke Úradu pre verejné obstarávanie je oznámenie o verejnej súťaži na túto konferenciu. Slovak Business Agency, ktorá ju organizuje, uvádza: "TechMatch Global Slovakia 2015 je kooperačné podujatie, ktorého ambíciou je prepojiť popredné svetové technologicky orientované startupy na globálnu korporátnu a investičnú sféru koncentrovanú predovšetkým v prostredí Silicon Valley. TechMatch Global Slovakia 2015 je päťdňovým programom, ktorý sa uskutoční v predpokladanom termíne 12. až 16. októbra 2015 v Bratislave. Programu sa na základe selektívneho procesu zúčastní 60 medzinárodných popredných technologických startupov, zástupcovia najvýznamnejších nadnárodných korporácií, investori, lektori, mentori a vedúce osobnosti technologické­ho sveta.

Predmetom zadávania zákazky je organizácia a zabezpečenie tohto medzinárodného podujatia – ozvučenie, technické zabezpečenie – osvetlenie, technické zabezpečenie – videoprojekcia, Final event – vyhodnotenie konferencie a záver, zabezpečenie mobiliáru, personálne zabezpečenie, zostavenie programu a scenárov podujatia, preprava fyzických osôb určených verejným obstarávateľom, zabezpečenie hotelových ubytovacích služieb, zabezpečenie medzinárodných mentorov, spíkrov, investorov, startupov a ostatných súvisiacich služieb. Podrobne uvedené v Súťažných podkladoch."

V rámci schválenej koncepcie vlády je celkový rozpočet na priamu podporu startupov na Slovensku v tomto roku 1,5 milióna eur.

„Vo verejnom obstarávaní sme požadovali nacenenie všetkých možných nákladov, ktoré môžu byť pri organizácii takéhoto veľkého podujatia vzniknúť s tým, že skutočné náklady budeme čerpať podľa skutočnej potreby. To v praxi neznamená, že všetky nacenené náklady aj využijeme. Ale museli sme mať tento prehľad,“ povedal na tlačovej konferencii generálny riaditeľ SBA Branislav Šafárik. Výsledná cena by oproti rámcovej mala byť podľa jeho slov o 200 až 300-tisíc eur nižšia.

Na porovnanie, aktuálne prebiehajúca konferencia OpenSlava 2015, na ktorej rečnia tiež profesionáli z celého sveta, má náklady 30 000 eur. Internetová diskusia, ktorá kritizuje výšku nákladov na konferenciu a vyzýva k bojkotu konferencie, je podľa Šafárika zbytočná a zavádzajúca. Vo verejnom obstarávaní sa do súťaže prihlásil len jeden uchádzač, architektonická firma Adom. M Studio, s. r. o., ktorá zákazku aj získala.

Pripravovanú konferenciu kritizujú aj opozičné strany. Predseda strany SKOK Juraj Miškov požaduje odvolanie riaditeľa SBA. „Dávame podnet na Úrad pre verejné obstarávanie a zároveň vyzývame ministra hospodárstva, aby odvolal riaditeľa Slovak Business Agency a v prípade, že tak neurobí, zvážime ďalšie kroky v tejto súvislosti,“ povedal v piatok Miškov. SDKÚ považuje konferenciu na podporu start-upov za vyhodené peniaze a prínos tejto konferencie pre podporu začínajúcich inovátorov na Slovensku považuje za minimálny.

K financiám sa rezorty nevyjadrujú

Záštitu nad štátnou konferenciou TechMatch na Slovensku prevzal samotný minister financií Peter Kažimír, ktorý má na konferencii osobne vystúpiť. Rezort financií Pravde potvrdil, že minister svoju účasť nateraz nezrušil. K finančnej stránke sa však ani rezort financií, ani ministerstvo hospodárstva, pod ktorý agentúra patrí, nevyjadrili.

Denník Pravda oslovil aj Úrad vlády SR s otázkou, či premiér vyvodí v tomto prípade personálne dôsledky. Odkázali nás na rezort hospodárstva, ktorý nateraz k téme tvrdí, že to nie je v ich kompetencii. Premiér a minister financií sa majú v sobotu vrátiť z pracovnej cesty na Kube.

"Ministerstvo financií dlhodobo deklaruje podporu inovatívnej ekonomike a startupom. Špeciálna legislatíva pre podporu startup sa stala aj súčasťou sociálnych balíčkov vlády. Medzinárodné podujatie TechMatch Slovakia 2015 vnímame ako súčasť podpory slovenskej startup scény a možnosť, ako jej pomôcť etablovať sa v globálnom startup ekosystéme.

Samotné podujatie však organizuje SBA, preto sa, prosím, so všetkými otázkami súvisiacimi s nákladmi na toto podujatie obráťte priamo na SBA," odkázalo tlačové oddelenie rezortu financií.

Startupy v žalostnom stave

Štát sa naplno začal venovať začínajúcim podnikateľom, startupistom, reálne až v tomto roku. V tomto smere má však Slovensko čo dobiehať. Aktuálne je Slovensku iba 600 startupov. Tie spolu zamestnávajú 3-tisíc ľudí. Za posledné tri roky ich bolo raz toľko, no väčšina tzv. startupov neprežila počiatočnú fázu premeny na podnikateľský subjekt.

„Podnikanie začínajúcim firmám na Slovensku komplikuje najmä administratíva. Potrebujeme sa sústrediť na rozvíjanie biznisu, a pritom nám veľa času zaberá zbytočná byrokracia. Na Slovensku sa nepodniká najjednoduchšie, aj preto sme hľadali uplatnenie na iných trhoch,“ hovorí Juraj Svinčák, jeden zo zakladateľov stránky doucma.sk, cez ktorú si nielen študenti môžu nájsť doučovateľov. Aktuálne jeho startupová spoločnosť pôsobí v Nemecku.

Rezort financií tvrdí, že v tejto oblasti robí dosť. Napríklad od Nového roka im umožní zakladať tzv. jednoeurové akciovky. Štát takisto firmám, v ktorých majú zakladajúci inovátori 51-percentný podiel vlastníctva firmy a nefungujú viac ako tri roky, bude od januára 2016 odpúšťať na tri roky platenie daňových licencií či ponúkať finančné kupóny na mentoring.

Agentúru sprevádzali kauzy

Predchodcom Slovak Business Agency je Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania (NADSME). Tú sprevádzali kauzy aj v minulosti. Bývalý štátny tajomník rezortu hospodárstva Martin Chren v minulosti pôsobil vo firme Hayek Consulting, ktorá po voľbách uzavrela kontrakt za 8 100 eur práve s Národnou agentúrou pre rozvoj malého a stredného podnikania.

Tá patrila aj v tom čase pod ministerstvo hospodárstva, ktoré viedol Juraj Miškov, vtedy z SaS. Zmluvu neskôr firma vypovedala. S Chrenom vo firme pôsobil aj vtedajší štátny tajomník Ivan Švejna (Most – Híd). Obaja napokon na svojich postoch po medializácii skončili. Zákazky mala Hayek Consulting aj na ministerstve financií, kde v roku 2008 vyhrala tender za vyše 1,4 milióna eur.

Podmienky nesplnila iná prihlásená firma a bolo podozrenie, že konkurenti boli prepojení s Hayek Consulting. Denník Pravda tiež v minulosti upozornil na to, že NADSME nechalo súkromnej akciovke zarobiť za spravovanie peňazí 400-tisíc eur a dotyčná firma peniaze nemusela zhodnocovať. Okolnosti tejto zmluvy siahali až do obdobia druhej Dzurindovej a prvej Ficovej vlády. V minulosti padali obvinenia, že za tunelovaním NADSME boli bývalí ministri hospodárstva Pavol Rusko a Ivan Mikloš, tí to odmietali.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #konferencia #startup