Svetová banka chce 'utečenecké' dlhopisy

Svetová banka (SB) plánuje získať peniaze na miliardové programy na pomoc utečencom a krajinám v krízových oblastiach vydaním špeciálnych dlhopisov. Spolupracovať chce pritom s Islamskou rozvojovou bankou. Povedal to v sobotu prezident SB Jim Yong Kim.

11.10.2015 09:00
debata (11)

Medzi špeciálnymi dlhopismi majú byť aj islamské dlhopisy, ktoré sú štruktúrované tak, aby boli v súlade s Koránom, ktorý zakazuje účtovanie úrokov. SB chce tiež poskytovať nízkoúročené pôžičky krajinám, ktoré sa musia potýkať s prílivom utečencov.

Aj Nemecko a Európa plánujú ďalšiu finančnú pomoc, ktorá by zlepšila situácia a obmedzila príliv utečencov do Európy, napísala DPA. Pomáhať chce hlavne na mieste a v utečeneckých táboroch v Jordánsku, Libanone a Turecku.

O probléme s utečencami hovorili politici popri výročnom zasadnutí Medzinárodného menového fondu a SB. Rokovania sa zúčastnil aj generálny tajomník Organizácie Spojených národov Pan Ki-Mun, ktorý upozornil, že počet utečencov stúpol na viac ako štyri milióny a desať miliónov ľudí v Sýrii a susedných krajinách naliehavo potrebuje humanitárnu pomoc.

„Je to hrozná situácia,“ vyhlásil.

Pan Ki-Mun vyzval na nový komplexný politický dialóg. Doterajšie letecké útoky koalície podľa neho žiadny veľký pokrok nepriniesli. A ruské údery prinášajú skôr ďalšie problémy.

Kim zdôraznil, že len v Sýrii sa náklady na obnovu po vojne odhadujú na 170 miliárd dolárov. Viac ako 15 miliónov ľudí v regióne prišlo o svoje domovy. To je najväčšia utecenecka kríza od druhej svetovej vojny.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Svetová banka #migranti