Dôchodca doplatil na stanici na pokladníčku

Pri obstaraní cestovného lístka zadarmo treba mať zrejme niekedy v malíčku cestovný poriadok. Dôchodca Jozef z Ružomberka doplatil minulý týždeň na neochotnú pokladníčku tým, že namiesto bezplatného lístka si za cestu musel zaplatiť 11 eur.

12.10.2015 09:00
vlak, stanica, železnice, Bratislava Foto: ,
Ilustračné foto
debata (31)

Denník Pravda si overil, čo sa Jozefovi stalo, a zistil, že štátne železnice na úkor cestujúcich pochybili pri vydávaní lístkov. Jozef porozprával o svojom zážitku pod podmienkou anonymity s odôvodnením, že sa obáva odvety zo strany železníc.

Vo štvrtok o 12:00 prišiel na hlavnú železničnú stanicu do Bratislavy a chcel bezplatný lístok na rýchlik odchádzajúci o 13:55. Pokladníčka povedala, že kvóty na lístky zadarmo sú už v daný deň na všetky vlaky na Ružomberok naplnené, a ak chce cestovať, musí si zaplatiť. V skutočnosti sa pokladníčka mýlila. Ako potvrdila hovorkyňa Železničnej spoločnosti Slovensko Jana Morháčová, cestujúci mal dostať ponuku aj na cestovanie kombináciou regionálnych expresov (REx) či osobnými vlakmi.

Napríklad 14:41 ide vo štvrtky z Bratislavy do Košíc REx Chopok, ktorý je do Trenčína vedený ako REx a až následne ako rýchlik. Do Ružomberka sa mohol Jozef dostať aj vlakom REx Tematín o 15:41 s prestupom na osobný vlak v Žiline, aj keď v druhom prípade by necestoval tri a pol hodiny, ale až takmer sedem hodín.

„Dlhšia preprava by mi neprekážala, pokladníčka na stanici mi ale vôbec o takejto možnosti nepovedala a ja cestovný poriadok a všetky ich verejné aj interné pravidlá v malíčku nemám. Stále len opakovala, že musím si jedine zaplatiť,“ hovorí Jozef.

Podľa neho s podobným problémom na stanici nebol sám. „Viacero starších ľudí hromžilo, že ich zadarmo nepustia do rýchlika ani len na státie. Jednej žene nepomohlo pri pokladnici ani tvrdenie, že ide na pohreb. Keď som si napokon kúpil lístok, vlak bol potom prakticky plný študentov, ktorí si bezplatné lístky kúpili vopred cez internet,“ dodal.

Štátne železnice majú na bezplatné lístky v rýchlikoch kvóty, po naplnení ktorých na dané vlaky lístky zadarmo nevydávajú ani na státie, aby sa do vlaku zmestili aj platiaci cestujúci. Kto si zaplatí a nemá miestenku, stáť vo vlaku môže.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky zadarmo