Nehôd pri Spišskom Štvrtku ubudne

Obyvateľov obce Spišský Štvrtok v okrese Levoča trápili autonehody. Práve túto obec s 2 500 obyvateľmi odbremení nová diaľnica najviac.

21.10.2015 12:00
diaľnica Foto: ,
Novým úsekom diaľnice sa včera mohli vydať prví vodiči.
debata (3)

Novootvorenému úseku sa úprimne teší starosta Spišského Štvrtka Ján Greš. „Diaľnica mimoriadne odľahčí najmä okrajové časti obce, ktorými prechádza cesta 1/18. Práve tento úsek medzi našou obcou a Jánovcami bol veľmi nehodový, pretože tu bola intenzívna premávka. Diaľnica zmierni aj záťaž, ktorú spôsobovali kamióny,“ hovorí Greš.

Neklamným znakom, ako je obec Spišský Štvrtok preťažená, sú štatistické ukazovatele. Starosta zdôrazňuje, že podľa nich prejde ich obcou za jeden deň asi 20-tisíc áut. Obcou prechádza aj úsek cesty II. triedy v smere Poprad – Spišská Nová Ves, ktorý je tiež vysoko vyťažený. Od diaľnice očakáva starosta zlepšenie kvality života miestnych.

Podobný názor má obyvateľ Spišského Štvrtka Patrik Toporcer. „Cesty sú tu také prepchaté, že napríklad ja, keď ráno o siedmej vyjdem autom z domu, z našej ulice na hlavnú cestu sa niekedy neviem dostať ani za päť minút,“ podčiarkol Toporcer.

Okolo Spišského Štvrtka často prechádza František Jančura zo Spišskej Novej Vsi. „Novootvorený úsek pomôže doprave v regióne a cestu na Prešov či Levoču zrýchli. Ešte viac nám pomôže otvorenie druhej časti úseku medzi Jánovcami a Jablonovom,“ nazdáva sa Jančura.

Nový úsek diaľnice bude prínosom aj podľa obyvateľov neďalekej Levoče. „Úsekom v smere na Poprad chodím denne a nová diaľnica mi ušetrí minúty,“ hovorí Milan Dzaloň, ktorý je obchodný zástupca a v aute trávi hodiny času.

Aj podľa primátora Levoče Milana Majerského skráti nový úsek diaľnice vodičom cestu. „My v Levoči sa však ešte viac budeme tešiť na otvorenie tunela Šibenik a druhú časť diaľnice, čo je v pláne niekedy na konci novembra tohto roku,“ zdôraznil primátor.

Na otvorení diaľnice sa zúčastnil aj minister dopravy Ján Počiatek. Podľa neho je novootvorený úsek jedným z ďalších na D1, ktoré jedného dňa úplne prepoja Bratislavu a Košice. Kedy to bude, nekonkretizoval.

„Je však potešiteľné, že ešte v tomto roku budú otvorené aj diaľničné úseky Jánovce – Jabloňov II a úsek Fičovce – Svinia, čím sa vytvorí ucelená diaľnica medzi Ružomberkom a Prešovom,“ poznamenal Počiatek.

Predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík podotkol, že to, čo sa v utorok stalo skutočnosťou, sa ešte v roku 2006, keď sa o novej diaľnici začalo hovoriť, zdalo ako sen.

„Pre nás je dôležitý nie každý kilometer, ale každý meter novej diaľnice,“ podčiarkol Chudík. Popoludní, teda krátko po oficiálnom otvorení bola diaľnica otvorená pre bežnú premávku.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnica Jánovce - Jablonov #Spišský Štvrtok #dopravné nehody