Hudák nie je spokojný s dostavbou Mochoviec

Minister hospodárstva Vazil Hudák nie je spokojný s tempom dostavby tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce.

21.10.2015 14:53
debata

"Dôrazne sme to avizovali aj partnerom z Enelu. Žiaľ sme v pozícii, že môžeme len na to tlačiť, ale nemáme reálne páky ako ovplyvniť termín dostavby. Vďaka presadeniu istých opatrení sa trochu zrýchlil proces dostavby, ale žiaľ je to v rukách Enelu, a dá sa povedať, že nejaké ďalšie snahy z našej strany zatiaľ neboli reflektované,“ povedal po stredajšom rokovaní vlády Hudák.

Minister verí, že ostatné avizované termíny dostavby mochoveckých blokov, teda november budúceho roku a koniec roka 2017, sa ešte dajú dodržať. "Nám sa javí teraz ten sklz asi tak tri mesiace oproti pôvodnému dátumu. To ešte neznamená, že tie tri mesiaca musia byť aj reálne. Budeme tlačiť na to, aby sa ten sklz vykryl, a aby tie pôvodné termíny boli dodržané,“ dodal Hudák, ktorý plánuje uskutočniť do polovice novembra kontrolný deň v Mochovciach. "Chcem to vidieť a oboznámiť sa detailnejšie, ako to vyzerá,“ doplnil Hudák.

Talianska spoločnosť Enel, ktorá v elektrárňach ovláda 66-percentný podiel, v súčasnosti rokuje s českým Energetickým a průmyslovým holdingom (EPH) o predaji ich podielu. Vstup českého investora, ktorého vlastnia český podnikateľ Daniel Křetinský, slovenský Patrik Tkáč a finančná skupina J&T, by mohol podľa ministra Hudáka dostavbe Mochoviec pomôcť. „Ak EPH potenciálne vstúpi do Slovenských elektrární, a tým pádom aj do čiastočnej zodpovednosti za dostavbu Mochoviec, bude mať záujem, aby to bol úspešný projekt. Je to primárne finančná skupina, takže určite bude mať záujem na tom, aby to aktívum Slovenských elektrární bolo čo najlepšie a najkvalitnejšie. Takže verím, že v EPH získame partnera na to, aby sme mohli tlačiť aj na Enel z hľadiska dodržania termínov dostavby,“ uviedol Hudák.

Minister Hudák potvrdil, že štát prostredníctvom Slovenského plynárenského priemyslu naďalej pokračuje v spracovávaní analýz možností navýšenia svojho 34-percentného podielu v Slovenských elektrárňach. "Naším záujmom je posilniť pozíciu štátu v Slovenských elektrárňach. Akým spôsobom sa to udeje, či to bude navýšením percenta akcií, alebo či to bude zmenou akcionárskej dohody, alebo iným spôsobom, má práve ukázať tá analýza. Potom sa bude musieť vláda rozhodnúť. Chceme mať silnejšie slovo v Slovenských elektrárňach,“ konštatoval Hudák.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Mochovce #Enel