Päť miliónov prisťahovalcov 'uživí' 620-tisíc talianskych penzistov

Päť miliónov cudzincov žijúcich v Taliansku prispieva svojou ekonomickou činnosťou talianskej ekonomike sumou, ktorá zodpovedá dôchodkom pre 620 000 občanov Talianska. Vo svojej výročnej správe to oznámila talianska nadácia, ktorá sa zaoberá ekonomickými aspektmi imigrácie.

24.10.2015 11:14
debata (140)

Taliansko je jednou z európskych krajín, ktoré sú v prvej línii na ceste migrantov z Afriky a Ázie do Európy. V minulom desaťročí sa tam zdvojnásobil počet cudzincov s povolením na trvalý pobyt. Podľa údajov ministerstva vnútra tento rok táto juhoeurópska krajina prijala 136 000 utečencov. V imigračných strediskách tam žije 100 000 ľudí a Taliansko na prevádzku týchto miest tento rok minie 1,16 miliardy eur.

Práve výdavky na jedlo a ubytovanie pre utečencov využíva talianska opozícia, hlavne krajne pravicová Liga severu, k výpadom proti vláde. Podľa nej sa s imigrantmi zaobchádza lepšie ako s Talianmi.

Nadácia Leona Moressay však tvrdí, že vlani utečenci prispeli ekonomike 125 miliardami eur a že zahraniční robotníci zaplatili na daniach a sociálnych poplatkoch viac, než boli štátne výdavky na utečencov.

„Ak sa chce štát v budúcnosti rozvíjať, nepôjde to bez tejto novej generácie“ utečencov, povedal poslanec Khalid Chaouki, ktorý pochádza z Maroka a je členom vládnej Demokratickej strany.

Zo štatistík vyplýva, že v roku 2013 prispelo 2,2 milióna zahraničných robotníkov na sociálne zabezpečenie sumou 10,3 miliardy eur, čo zodpovedá nákladom na penzie pre 620 000 ľudí. Prisťahovalci vlastnili 632 000 podnikov.

Správa tiež počíta s tým, že podiel prisťahovalcov ďalej porastie. Skoro 12 percent Talianov je vo veku nad 75 rokov, zatiaľ čo medzi usadenými cudzincami je v tomto veku len jedno percento ľudí. Vlani sa v Taliansku narodilo vôbec najmenej detí od založenia moderného štátu v roku 1861.

Prisťahovalci teraz tvoria osem percent talianskej populácie a podľa odhadov budú v roku 2050 tvoriť pätinu občanov Talianska.

Pracujú hlavne v službách a zarábajú si menej ako miestni. Podľa výročnej správy nadácie je ich priemerný ročný zárobok 13 180 eur, kým rodení Taliani zarobia v priemere až o tretinu viac.

140 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #migrácia