Správu o škodlivosti údenín nepovažujú českí potravinári za alarmujúcu

Správu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), podľa ktorej údeniny spôsobujú rakovinu, nepovažujú českí potravinári a spracovatelia mäsa, ani český minister poľnohospodárstva Marian Jurečka (KDU-ČSL) za alarmujúcu, ale skôr za informatívnu. Podľa niektorých je tvrdenie WHO sporné.

27.10.2015 06:00
debata (15)

„Všetkého s mierou. Každý vie, že údené mäso nie je tak zdravé, ako keď jeme napríklad ryby,“ povedal Jurečka a dodal, že Česi by si z tejto informácie nemali robiť príliš ťažkú hlavu. Väčší vplyv na zdravie a vývoj rakoviny budú mať podľa neho skôr stresové faktory než údenina.

Iba ako informatívny berie tvrdenie WHO prezident Potravinárskej komory ČR Miroslav Toman. Podobných údajov podľa neho už inštitúcie vydali viac, nie vždy sa vraj ukázali ako pravdivá. Dôležité podľa neho bude, ako sa k problému postaví Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA). Výkonný riaditeľ Českého zväzu spracovateľov mäsa rozporom aj samotnú metodiku WHO. Červené mäso a údeniny sa podľa neho viac jedia v Amerike či v Nemecku, napriek tomu rakovinou hrubého čreva viac trpí Česi. V štúdii podľa neho neboli odfiltrované ďalšie vplyvy na obyvateľstvo, ako je napríklad životný štýl respondentov.

Tiež skupina Agrofert, popredný český výrobca salám a párkov, závery relativizuje. Do rovnakej kategórie, kam by malo byť zaradené červené mäso a údeniny, spadá podľa hovorcu skupiny Agrofert Karla Hanzelka napríklad práca kaderníka. „Zatiaľ ani nevieme, ako boli mäso a údeniny hodnotené, či s akým cieľom,“ poznamenal.

Podľa hovorcu potravinárskej firmy Hamé Petra Kopáčka je treba k podobným správam pristupovať maximálne opatrne. „V minulosti sa už neraz objavili vo verejnom priestore ‚zaručené‘ informácie, že to či ono ľuďom škodí, no neskôr sa ukázalo, že neboli vzaté do úvahy všetky ďalšie vplyvy,“ uviedol Kopáček. Vyvodzovať z nepriamych dôkazov, ako je korelácia medzi konzumáciou určitých potravín a výskytom chorôb určitého typu, takto jednoznačné závery je podľa neho otázne.

„Ministerstvo poľnohospodárstva ako gesčný rezort v oblasti bezpečnosti potravín v Česku odmieta snahy WHO a ostatných inštitúcií o šírenie zavádzajúcej informácie pre spotrebiteľov, ktoré úplne popierajú princíp potravinového práva v EÚ a nerešpektujú zásadné princípy fungovania systému bezpečnosti potravín,“ dodal hovorca rezortu Hynek Jordán.

K záveru, že výrobky ako šunka, párky či slanina môžu spôsobovať rakovinu tráviaceho traktu, došla Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC), ktorá je súčasťou WHO. Údeniny sa podľa WHO ocitli v rovnakej skupine karcinogénov, kde sú napríklad tabak či azbest. Podľa IARC rakovinu pravdepodobne spôsobuje aj nespracované červené mäso, pre toto tvrdenie však zatiaľ neexistujú nezvratné dôkazy.

Červené mäso, teda hovädzie, jahňacie a bravčové, podľa odborníkov z WHO takisto môže spôsobovať rakovinu, kvôli neexistencii preukázateľných dôkazov ale figuruje na zozname „ľahších“ karcinogénov. Na takzvanom zoznamu 2A je okrem mäsa napríklad herbicíd glyfozát.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #rakovina #WHO