Trinásta penzia namiesto vianočného príspevku?

Štát zvažuje prilepšiť starším ľuďom zmenou vianočného príspevku na vyšší trinásty dôchodok. Pre tohtoročný nulový rast cien v obchodoch sa viac ako 1,6 miliónu dôchodcov od začiatku roka 2016 takmer vôbec nezvýšia penzie. Dôchodcovia najmä pre zlacňovanie energií majú síce reálne o niečo viac eur v peňaženkách, ale oproti pracujúcim menej pociťujú dobré výsledky slovenskej ekonomiky. Vládne opatrenia penzistom zlacňujú cestovanie vlakmi, lieky či potraviny, ale nezvyšujú pravidelné penzie.

28.10.2015 07:00
dôchodca Foto:
Vianočný príspevok, ktorý by na budúci rok v prípade zavedenia 13. penzie zanikol, dostane v tomto roku takmer 1,2 milióna dôchodcov.
debata (115)

Situáciu môže zmeniť tretí sociálny balíček, v prípade, že by Smer vládol aj po marcových voľbách „Zvažujeme, že jedným z opatrení pripravovaného tretieho sociálneho balíčka môže byť zavedenie trinásteho dôchodku. Moja predstava je, že trinásta penzia začne niekde na 50 percentách poberaného dôchodku a v priebehu niekoľkých rokov sa postupne zvýši na plnohodnotnú penziu,“ povedal minister práce Ján Richter. Napríklad dôchodca poberajúci mesačne penziu 396,20 eura by ako 13. dôchodok dostal 198,10 eura. Vianočný príspevok mu pritom teraz vychádza na 51,61 eura. O možnosti zavedenia dodatočnej penzie v pondelok vo vláde rokoval minister práce Ján Richter s predstaviteľmi Jednoty dôchodcov Slovenska.

Konkrétne detaily ešte nie sú známe. Je celkom možné, že podobne ako pri vianočnom príspevku by aj na trinásty dôchodok mali nárok len dôchodcovia s mesačnou penziou do 514,80 eura. Proti zavedeniu trinásteho dôchodku môže byť aj štátna pokladnica a cieľ dosiahnutia vyrovnaného rozpočtu už v roku 2018. Len vyplatenie vianočných príspevkov bude Sociálnu poisťovňu tento rok stáť 97 miliónov eur. „Zatiaľ je 13. dôchodok len jednou z možností, ako dôchodcom nahradiť súčasnú nízku valorizáciu penzií,“ dodal Richter. To, čo chce Smer spraviť určite, je zvýšenie príspevku na opatrovanie starších.

Približne miliónu starobných a predčasných dôchodcov stúpne od začiatku budúceho roka mesačná penzia o 1,9 eura. Ešte menej v rozmedzí od 0,3 až 1,7 eura porastú dôchodky 600-tisíc ľuďom poberajúcim invalidné, sociálne, vdovské a sirotské penzie. Dôvodom je, že valorizácia penzií je odvíjaná od priemerného rastu cien a inflácia je tento rok takmer nulová. „Situácia sa v najbližších rokoch nezmení a nerád by som sa dožil toho, aby dôchodcovia pre znižovanie cien museli štátu nebodaj vracať časť svojich penzií. My preto súčasnú vládu plne podporujeme v zavedení 13. dôchodku,“ povedal Ján Lipiansky, predseda Jednoty dôchodcov na Slovensku.

  • Penzisti dostávajú na konci roka vianočný príspevok v sume od 31 do 100 eur za mesiac
  • Na budúci rok bude možno namiesto vianočného príspevku 13. dôchodok v sume 50 percent mesačnej penzie
  • Či bude 13. penzia len pre časť dôchodcov (teraz je vianočný príspevok len pri penzii do 514,80 eura) nie je jasné.

Vianočný príspevok, ktorý by na budúci rok v prípade zavedenia 13. penzie zanikol, dostane v tomto roku takmer 1,2 milióna dôchodcov. Najviac, až 100 eur, dostanú ľudia s mesačnou penziou neprekračujúcou sumu 198,1 eura. Vianočný príspevok následne klesá a najmenej 31,31 eura dostanú dôchodcovia s mesačnou penziou 514,8 eura. Starým ľuďom s dôchodkami prekračujúcimi túto sumu štát nevyplatí vianočné príspevky. Najviac na vianočných príspevkoch získajú starí ľudia, ktorí pracovali menej ako 30 rokov, a preto nemajú nárok na minimálny dôchodok vo výške 269,50 eura.

Tretí sociálny balík Smeru zahrnie podporu pre penzistov. „Čo sa týka opatrovateľskej služby, teda snahy doopatrovať seniorov v ich rodinnom prostredí, počas rokovania s predstaviteľmi Jednoty dôchodcov Slovenska sme sa zhodli, že práve toto opatrenie by malo byť jednou z priorít tretieho sociálneho balíčka strany Smer,“ uviedol Richter. Dnes sa o svojich rodičov na penzii stará približne 35-tisíc Slovákov. Je to ovplyvnené malým finančným príspevkom vo výške 145 eur za mesiac. „Ak sa dnes niekto rozhodne starať o svojich rodičov, musí počítať s tým, že na dôchodku bude mať sám malú penziu, lebo počas vykonávania opatery sa neodvádzajú žiadne dôchodkové odvody,“ priblížil Lipiansky. V budúcnosti by mohol práve štát platiť odvody za človeka starajúceho sa o svojho rodinného príslušníka na dôchodku. „Opatrovanie by malo mať formu akéhosi pracovnoprávneho vzťahu a samozrejme k tomu bude treba aj dostatočné finančné ohodnotenie,“ priblížil Richter.

Pre starých ľudí je veľmi dôležité mať možnosť prežiť starobu vo svojom domove. „Určite je vhodné nevytrhávať starého človeka z jeho rodinného prostredia. Nie je nič lepšie, ako dobre fungujúca rodina a štát by ju mal určite podporovať,“ povedala sociologička Slovenskej akadémie vied Monika Čambalíková. Samozrejme, v nefunkčnej rodine nemá žiadny zmysel, aby starých ľudí doopatrovali ich potomkovia. „V prípade prijatia štedrejšej podpory bude preto treba prijať také opatrenia, aby neprišlo k zneužívaniu podpory alebo starých ľudí za účelom získania peňazí od štátu,“ dodala Čambalíková.

V súčasnosti je pre veľa slovenských žien typické opatrovanie starých ľudí v Rakúsku a Nemecku. Za dva týždne nepretržitej roboty v zahraničí zarobia slovenské ženy okolo 800 eur a zvyšné dva týždne pôsobia na Slovensku. „Dlhé roky opatrujem starých ľudí v zahraničí a bolo by super, ak by mi štát umožnil doopatrovať aj vlastnú mamu. Nečakám, že dostanem rovnako veľa peňazí ako v Rakúsku, ale o chvíľu budem už aj ja sama na dôchodku a aj malý príspevok by mi pomohol ku ukončeniu práce v zahraničí,“ povedala Antónia Gocníkova z Topoľčian.

Tretí sociálny balík plánuje vláda predstaviť v decembri 2015 a Smer ho naplní v prípade, ak zostaví budúcu vládu. Už opatrenia z prvého a druhého sociálneho balíka smerovali aj na zlepšenie životnej úrovne starších ľudí. V prvom balíku získali dôchodcovia cestovanie vlakmi zadarmo, zvýšenie vianočného príspevku na 100 eur a zavedenie minimálnej penzie. Druhý sociálny balíček zas dôchodcom priniesol zníženie maximálnych štvrťročných doplatkov na lieky zo 45 na 25 eur.

Dôchodcovia budú popri ďalších ľuďoch profitovať aj zo zníženia dane z pridanej hodnoty (DPH) na takzvané základné potraviny. Od začiatku roka 2016 klesne DPH z 20 na 10 percent pri všetkých druhoch chladeného mäsa, sladkovodných rýb, mlieka, masla či chleba. Vďaka tomu v obchode nakúpený košík pozostávajúci zo desiatich základných potravín v sume 70 eur zlacnie na 64,17 eura. Platí to v prípade, ak obchodníci dodržia svoje slovo a zníženie daní nevyužijú na zvýšenie svojich ziskov. Nad zlacnením budú priamo v obchodoch bdieť aj slovenskí dôchodcovia. „Prvé väčšie monitorovanie cien máme naplánované na 15. novembra. Následne do konca roka urobíme ešte jeden zber údajov, aby sme s príchodom nového roka vedeli zodpovedne overiť, či naozaj prišlo k premietnutiu zníženej sadzby DPH do ceny výrobkov,“ uviedol Lipiansky. V prípade, že by neprišlo k zlacneniu, dôchodcovia upozornia ministerstvo poľnohospodárstva, ktoré sľúbilo zakročiť proti špekulantom v radoch obchodníkov. Dôchodcom rovnako ako ďalším spotrebiteľom pomôžu aj vratky na plyn.

© Autorské práva vyhradené

115 debata chyba
Viac na túto tému: #Dôchodcovia #vianočný príspevok #trináste dôchodky