Platy štátnym zamestnancom vzrastú o 4 percentá

Kuchárky v školských jedálňach, učitelia, úradníci, hasiči či policajti budú mať od budúceho roka vyššie platy. V stredu to podpisom kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa spečatili zástupcovia zamestnancov vo verejnej a v štátnej službe spoločne so zástupcami zamestnávateľov.

29.10.2015 12:00
debata (4)

Rast platov o štyri percentá vyjde v budúcom roku štátnu kasu na 148 miliónov eur. „Takto schválené zvýšenie je záťažou pre štátny rozpočet, ale Slovensko si to môže teraz dovoliť. Vyššie platy by sa však mali prejaviť do vyššej spotreby, čo podporí ekonomický rast,“ tvrdí analytik J&T Banky Stanislav Pánis. V budúcom roku by teda priemerná mzda zamestnanca pracujúceho pre štát mala dosiahnuť 956,42 eura v hrubom.

Slavomír Manga, viceprezident Konfederácie odborových zväzov, pre Pravdu povedal, že zvyšovanie tarifných platov všetkých 352-tisíc zamestnancov štátu o 4 percentá je podľa neho dobrý kompromis, aj keď sa budú usilovať naďalej o kontinuálne zvyšovanie.

Od januára tohto roka už vzrástli platy štátnych zamestnancov o 1,5 percenta a o ďalšie 1 percento sa platy zvyšovali od júla. Jedinou výnimkou boli učitelia, ktorým od začiatku minulého roku rástli platy o 5 percent. Navyše od januára minulého roka platové tarify štátnych zamestnancov stúpli o pevnú sumu 16 eur. K rovnakému dátumu vzrástli o 16 eur aj platy zamestnancov pracujúcich vo verejnej správe.

Kolektívne zmluvy vyššieho stupňa pre štátnu a verejnú službu na rok 2016 zachovávajú platné sociálne benefity pre zamestnancov v štátnej a vo verejnej službe, ako je týždeň dovolenky navyše v porovnaní s ľuďmi pracujúcimi v súkromnom sektore, skrátenie pracovného času o 0,5 hodiny denne či príspevok zamestnávateľov do tretieho dôchodkového piliera najmenej 2 percentá z objemu zúčtovaných platov zamestnancov.

Zvyšovanie platov sa však netýka všetkých ľudí pracujúcich pre štát. Sestričky si od budúceho roka polepšiť nemusia. Ich platy sú totiž upravované novelou zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, o ktorej schválení sa aktuálne rokuje v parlamente.

Od začiatku roku 2016 by sestričky mali v hrubom zarábať od 640 eur do 928 eur za mesiac. Keďže niektoré sestry už dnes zarábajú viac ako tisíc eur za mesiac, komora sestier tlačí na zmenu zákona hrozbou štrajku a podávania hromadných výpovedí. Sestry sa totiž obávajú, že 50 miliónov eur určených na zvyšovanie ich platov sa minie nakoniec na oddlžovanie nemocníc.

V budúcom roku bude pre štát pracovať až 407-tisíc ľudí, ktorých mzdové výdavky budú predstavovať sumu 4,68 miliardy eur. Minister financií Peter Kažimír je presvedčený, že sa aj napriek zvyšovaniu platov štátnym zamestnancom a ďalším opatreniam z druhého sociálneho balíčka podarí štátu dosiahnuť vyrovnané hospodárenie v roku 2018.

Peniaze na zvyšovanie platov štátnym zamestnancom chce vláda vyčleniť z lepšieho výberu daní vďaka boju proti daňovým únikom a vyššiemu výberu odvodov.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #štátni zamestnanci