Poliaci by euro zvládli, zatiaľ ho však nechcú

Poľsko je pripravené prijať euro, zatiaľ však k takémuto kroku nemá dôvod kvôli pretrvávajúcim problémom v eurozóne. Uviedol to guvernér poľskej centrálnej banky Marek Belka v rozhovore s časopisom The Times.

30.10.2015 10:39
debata (9)

„Prečo by sme sa mali snažiť vstúpiť do klubu, ktorý má stále problémy? Pravda, podarilo sa im uhasiť oheň, je ale jasné, že tam stále niečo tlie,“ povedal Belka.

„Mimochodom, domnievam sa, že Poľsko je na vstup do eurozóny celkom dobre pripravené. Viedli by sme si tam dobre, lepšie ako väčšina krajín, ktoré už v menovej únii sú. Nemáme však dôvod tam teraz vstupovať,“ dodal.

Konzervatívna euroskeptická strana Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá vyhrala nedeľné parlamentné voľby, podľa agentúry Reuters už skôr vyjadrila názor, že Poľsko by malo do eurozóny vstúpiť až po tom, keď budú poľské mzdy porovnateľné s nemeckými.

Poľsko sa rovnako ako Česká republika k prijatiu jednotnej európskej meny zaviazalo pri vstupe do Európskej únie. Obe krajiny však zatiaľ nestanovili žiadny konkrétny termín pre zavedenie eura. Z krajín V4 je členom eurozóny iba Slovensko.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #euro #eurozóna