Ukrajinskí boháči schudobneli. Okrem Porošenka

Ukrajinský prezident Petro Porošenko je jediným z desiatky najbohatších Ukrajincov, ktorého majetok sa počas uplynulého roka nezmenšil, ale naopak, vzrástol.

30.10.2015 18:00
Petro Porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko
debata (39)

Vyplýva to z rebríčka, ktorý zverejnil časopis Novoje Vremja. Prezidentovo imanie sa podľa tohto odhadu za posledný rok zvýšilo o 20 percent na 979 miliónov dolárov, vďaka čomu Porošenko postúpil z deviatej na šiestu priečku. Biznis sa sladkosťami, ktorému sa Porošenko venuje, totiž napriek kríze na Ukrajine stále kvitne.

Porošenko pri zvolení do čela štátu vlani v máji sľuboval, že svoje čokoládovne Rošen predá, doteraz tak ale neurobil, pretože vraj počas krízy na to nie je príhodný okamih.

„Dolce vita je viac než len metafora, pokiaľ ide o Porošenkove ​​podnikania,“ poznamenal ironicky časopis, podľa ktorého Porošenko úspešne podniká aj v bankovníctve. Ukrajinský bankový systém sa pritom rúca a šesťdesiatku finančných ústavov uzavreli.

Agentúra AFP chcela získať vyjadrenie Porošenkovho hovorcu, nepodarilo sa jej ho ale kontaktovať. Najbohatším Ukrajincom je Rinat Achmetov, ktorý podniká v oceliarskom odvetví. Na prvej priečke zostal aj napriek tomu, že mu odhadovaný objem majetku klesol o 56 percent na 4,5 miliardy dolárov.

Ukrajina prežíva hlbokú hospodársku krízu, ktorú ešte zhoršuje konflikt so separatistami na východe krajiny. To pocítila aj väčšina oligarchov. Peniaze sa ale podľa časopisu Novoje Vremja dali zarábať aj za súčasných podmienok, a to vo farmaceutickom priemysle, potravinárstve a pri riadení štátu.

Do prvej stovky najbohatších Ukrajincov zaradil časopis 96 mužov a len štyri ženy. Pre porovnanie – všetko ich imanie dohromady by stačilo iba na štyri percentá akcií americkej spoločnosti Apple.

Majetok desiatich najbohatších ľudí na Ukrajine
  HODNOTA MAJETKU (v miliónoch USD) ZMENA ZA ROK (v percentách) OBLASŤ
1. Rinat Achmetov 4500 –56 oceliarstvo
2. Ihor Kolomojskyj 1900 –17 financie
3. Hennadij Boholjubov 1800 –30 oceliarstvo
4. Viktor Pinčuk 1600 –18 oceliarstvo
5. Dmytro Firtaš 1000 –30 chémia
6. Petro Porošenko 979 +20 potravinárstvo
7. Vadym Novynskyj 709 –60 oceliarstvo
8. Oleksij Martynov 680 –25 oceliarstvo
9. Oleksandr a Halina Herehovi 611 –15 maloobchod
10. Jurij Kosjuk 601 –28 poľnohospodárstvo
Zdroj: Ukrajinská Pravda
39 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Petro Porošenko #boháči