Lufthanse hrozia ďalšie štrajky

Rokovania medzi najväčšou nemeckou leteckou spoločnosťou Lufthansa a odbormi palubného personálu o mzdách a pracovných podmienkach do stanoveného termínu skrachovali. Oznámil to v sobotu večer odborový zväz UFO, ktorý zastupuje 19 000 stevardov a letušiek Lufthansy. Prepravcovi tak hrozia ďalšie štrajky.

01.11.2015 07:26
debata

UFO dal Lufthanse termín do 1. novembra, aby na rokovaniach o mzdách, zamestnávateľských príspevkoch k dôchodkom a podmienkach práce predložila lepšiu ponuku. Šéf zväzu Nicoley Baublies agentúre Reuters povedal, že vedenie firmy odmietlo potvrdiť dohodu, ktorú predtým údajne ústne prisľúbilo. To je pre odbory „úplne neprijateľné“, do­dal.

„Štrajky sú jednou z možností,“ povedal Baublies. Uviedol tiež, že odbory oznámi svoje kroky v pondelok.

Lufthansa odchod odborov z rokovania kritizovala. Vyhlásenie UFO je „nepochopiteľné“, uviedla v noci podľa agentúry DPA šéfka personálneho a právneho odboru Lufthansy Bettina Volkensová. Dodala, že rokovania medzi oboma stranami by mala pokračovať.

Lufthansa usiluje o zníženie nákladov a zmeny v dôchodkovom systéme, aby dokázala lepšie konkurovať nízkonákladovým dopravcom a blízkovýchodným leteckým spoločnostiam. Odbory sa ale bránia tomu, aby sa kvôli snahe o úspory zastavil rast miezd a obmedzil sa dôchodkový program, ktorý spoločnosť svojim zamestnancom poskytuje.

Za posledný rok a pol zasiahlo prevádzku Lufthansy 13 štrajkov odborového zväzu pilotov Vereinigung Cockpit.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #aerolinky #Lufthansa