Poistky na autá zlacneli

Nové cenníky povinného zmluvného poistenia priniesli od 1. novembra mierne zlacňovanie. Slováci si môžu vybrať lacnejšie poistenie svojho oceľového tátoša spomedzi 12 domácich poisťovní. Aktuálne z 2,5 milióna vodičov čaká na novú ročnú poistku automobilu približne 750-tisíc ľudí.

05.11.2015 07:00
debata (37)

Denník Pravda oslovil poisťovne s viacerými modelovými príkladmi. Z nich vyplynulo, že napríklad vodič v strednom veku z menšieho mesta jazdiaci na Peugeote 206 platil doteraz v Allianzi 76,8 eura a po novom mu cena vychádza na necelých 73,7 eura.

Dolu s cenami išli aj v Kooperative, ČSOB, Generali, Groupame, Komunálnej poisťovni, Unione, Unique či vo Wüstenrote. Najlacnejšia poistka v prípade vodiča, ktorý príliš nejazdí, sa začína už tesne nad 50 eur za rok. Cenový vývoj je odrazom konkurencie. Poistky zlacneli napriek tomu, že nehôd na cestách medziročne mierne pribudlo.

Zlacňovanie poistiek potvrdzuje aj odborník z webového portálu zameraného na porovnávanie cien povinného zmluvného poistenia. „Všeobecne sa dá pre celý trh povedať, že ceny pre rok 2016 sú na úrovni tohto roka alebo ešte o pár percentuálnych bodov nižšie,“ povedal Vladimír Cvik, manažér spoločnosti Netfinancie.

Najviac zníženie cien pocítia skúsení vodiči stredného veku jazdiaci minimálne dva roky bez dopravnej nehody. Týmto šoférom dobré ceny zabezpečí aj jazdenie na vozidlách s nižšou kubatúrou a výkonom.

zväčšiť
zmluvné poistenie

„Vyššie ceny povinného zmluvného poistenia môžu tradične očakávať veľmi mladí a začínajúci vodiči, motoristi vo veľkých mestách a tí, ktorí spôsobili v ostatných dvoch, troch či piatich rokoch škodovú udalosť. Rovnako tak viac zaplatia držitelia vozidiel s vyšším objemom, výkonom alebo hmotnosťou,“ pokračoval Cvik.

Karty na trhu povinného zmluvného poistenia nezamiešalo ani povinné zohľadňovanie bonusov a malusov platné od apríla 2015. Poisťovne totiž veľmi ťažko stopercentne preveria počet nehôd zákazníka prichádzajúceho od konkurencie.

Navyše niektoré vychádzajú z vlastných štatistík, podľa ktorých si človek po spôsobení dopravnej nehody dáva väčší pozor a ďalšie roky sa úspešne vyhýba zrážke s iným automobilom. Výrazne viac eur na poistenie automobilu musia z peňaženky vytiahnuť v praxi len vodiči s viac ako jednou spôsobenou dopravnou nehodou za posledné dva roky.

Pri pohľade na počet dopravných nehôd na slovenských cestách by cena povinného zmluvného poistenia mala ísť skôr mierne nahor a nie smerom dolu. Za prvých 9 mesiacov roku 2015 prišlo na slovenských cestách k 9 777 dopravným nehodám. Čo je o niečo viac ako za rovnaké obdobie roku 2014, keď malo na cestách haváriu 9 689 vozidiel. Práve rastúci počet dopravných nehôd by mohol ukončiť päť rokov trvajúce postupné klesanie priemernej ceny zaplatenej za poistenie automobilu.

„Povinné zmluvné poistenie je hlavne o získaní dostatočného množstva peňazí na uhradenie všetkých škôd spôsobených nepozornými a bezohľadnými vodičmi. Aktuálne je jeho priemerná cena na úrovni 117 eur a pod túto úroveň by už nemalo klesnúť, ak chceme dôsledne uplatňovať systém bonusov a malusov,“ povedal riaditeľ Slovenskej kancelárie poisťovateľov Imrich Fekete.

V prípade dodržiavania bonusov by poisťovne zo svojej priemernej ceny mali dávať až 50-percentnú zľavu vodičom jazdiacim dlhé roky bez dopravenej nehody. Malus by, naopak, mal cenu dvíhať. „Ak majú poisťovne začať zodpovedným vodičom dávať takéto výrazné zľavy, tak od začiatku budúceho roku príde k miernemu zdražovaniu povinného zmluvného poistenia,“ dodal Fekete. Cestní piráti totiž výrazné zľavy nezaplatia, keďže štatisticky dopravné nehody spôsobuje okolo 7 percent vodičov a zvyšok jazdí bez nehody.

Zlacňovanie na slovenskom trhu prichádza zároveň s rastúcim počtom nových poisťovní. Aktuálne na slovenskom trhu pôsobí 12 poisťovní a za najmladšiu šťuku v rybníku možno označiť poisťovňu Onlia. V jej prípade nejde o klasickú novú poisťovňu, ale o značku spadajúcu pod fungujúcu poisťovňu Union. Onlia láka vodičov na možnosť mesačnej platby poistenia, okamžitú možnosť vypovedania poistnej zmluvy a nízke ceny.

„V Onlii sme sa rozhodli ísť cestou plať len za to, čo si vyberieš a čo naozaj potrebuješ. Preto neponúkame žiadne balíčky ani žiadne pripoistenia zadarmo,“ povedal Marek Kopča, riaditeľ obchodu a marketingu v Onlii.

Dominantní hráči na poistnom trhu, naopak, zákazníkov lákajú na rôzne bonusy. Najväčšia poisťovňa pri PZP Kooperativa láka ľudí na nadštandardné krytie poistných rizík. Jej klienti v rámci povinného zmluvného poistenia získajú poistenie úrazu vodiča, posádky a batožiny. Verní klienti majú auto chránené aj pred škodami spôsobenými prírodnými živlami s výnimkou krupobitia. Noví zákazníci zas získajú poistenia zrážky s divou zverou.

„Naďalej zachovávame zvýhodnené ceny poistenia pre dôchodcov a zdravotne ťažko postihnutých občanov, zľavy z ročného poistného pre nich dosahujú až 50 percent,“ povedala Miriam Fuňová, hovorkyňa poisťovne Kooperativa.

Dvojka na trhu poisťovňa áut Allianz sľubuje vodičom v prípade spôsobenia dopranej nehody zaplatiť opravu poškodeného vozidla bez započítanej amortizácie, teda opotrebenia vozidla.

„Poistník (ten kto uzatvoril zmluvu) má tak istotu, že ak svojou chybou zaviní dopravnú nehodu, náhrada škody bude vyrovnaná bez ďalších ťahaníc a problémov s amortizáciou a vyriešená v plnom rozsahu oprávneného nároku poškodeného,“ uviedol Artur Šturmankin, hovorca Allianz – Slovenská poisťovňa. V praxi sa totiž veľa vodičov sťažuje, že ak im niekto nabúra automobil, poisťovňa preplatí len časť opravy a zvyšok si musia vymáhať na súde.

Ďalšia poisťovňa Axa zabezpečuje vodičom poistenie asistencie pneumatík. „To znamená uhradenie pneumatiky klientovi v prípade defektu alebo poškodenia – napríklad výtlky na cestách, vandalizmus, nabehnutie na ostrý predmet na vozovke, dopravná nehoda do ceny 120 eur, a to až 2-krát ročne na území Slovenskej republiky,“ priblížil Karel Žyla, hovorca poisťovne Axa.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #povinné zmluvné poistenie