Poľsku hrozí prudký rast dlhu, varuje budúca vládna strana

Poľský verejný dlh môže výrazne vzrásť, ak ústavný súd vyhlási penzijnú reformu z dielne odchádzajúceho vládneho kabinetu za protiprávnu. Vyhlásil to v stredu vplyvný poslanec strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá získala parlamentnú väčšinu v nedávnych voľbách.

04.11.2015 16:18
debata (3)

Poľsko vlani zo súkromných penzijných fondov previedlo do štátneho systému dlhopisy v objeme 153 mld. PLN. Z hodnoty aktív v súkromných fondoch reforma vymazala zhruba polovicu. O preskúmanie častí reformy požiadali ústavný súd bývalý prezident Bronislaw Komorowski a bývalá ombudsmanka Irena Lipowiczová. Súd má oznámiť verdikt v stredu o 16:00 SEČ.

„Na rozhodnutie tribunálu čakáme s obavami… ak tribunál rozhodne, že regulácie týkajúce sa penzijných fondov sú protiústavné, budeme čeliť explózii dlhu, ktorý sa môže zväčšiť o 150 mld. PLN,“ uviedol pre agentúru Reuters poslanec Henryk Kowalczyk. „Náklady na obsluhu dlhu výrazne vzrastú. Je ťažké predstaviť si, čo sa bude dať robiť v takejto situácii,“ dodal Kowalczyk.

Súkromné penzijné fondy pred reformou z roku 2014 spravovali aktíva zodpovedajúce zhruba 20 % výkonu ekonomiky a patrili medzi najväčších investorov na varšavskej burze. Od reformy hlavný burzový index klesol zhruba o 10 %. Podľa portálu Analizy Online penzijné fondy ku koncu októbra spravovali aktíva v objeme 147,5 mld. PLN.

Prevodom aktív zo súkromného systému do štátnych financií sa poľský verejný dlh znížil o 8 % HDP. Vláde vo Varšave sa vďaka tomu rozšíril priestor na nové pôžičky a výdavky. Poľsko malo v roku 2014 podľa národnej metodiky verejný dlh na úrovni 48 % HDP. V krajine platí ústavou predpísaný dlhový strop na úrovni 60 % HDP. V prípade jeho prekročenia nastupujú automaticky rozsiahle výdavkové škrty.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #dôchodok #II. pilier