EBRD: Migračná kríza má na niektoré ekonomiky negatívny dopad

Na viaceré z rozvíjajúcich sa ekonomík, v ktorých pôsobí Európska banka pre obnovu a rozvoj (The European Bank for Reconstruction and Development - EBRD), začína mať negatívny dopad utečenecká kríza.

05.11.2015 16:29
debata (10)

Vyplýva to podľa agentúry Reuters z najnovšieho výhľadu banky. Región EBRD tvoria rozvíjajúce sa krajiny v strednej, východnej a južnej Európe a ďalej v Ázii a Severnej Afrike. Patrí sem aj Slovensko. Českú republiku výhľad nezahŕňa, pretože banka už Česko zaraďuje medzi vyspelé ekonomiky.

EBRD predpokladá, že hospodársky rast v celom jej regiónu sa tento rok spomalí na iba 0,2 percenta z vlaňajších 1,8 percenta. „Vyhliadky pre ekonomiky, kde EBOR investuje, zostávajú nerovnomerné. Východnejšie krajiny sú pod tlakom kvôli ruskej hospodárskej recesii a nízkym cenám ropy a ďalších komodít. Západnejšia krajiny ťažia z oživenia v eurozóne a z vplyvu stimulačných opatrení Európskej centrálnej banky,“ uviedla banka.

EBOR sa vo svojej prognóze podľa agentúry Reuters prvýkrát podrobnejšie zamerala aj na dôsledky utečeneckej krízy.

„Utečenecká kríza, ktorá sa tento rok vystupňovala, ovplyvňuje ekonomiku mnohých krajín,“ uviedla banka. „Tento masívny príliv utečencov v niektorých prípadoch vytvára tlak na verejné služby, vládne financie a trhy práce,“ dodala.

Banka upozornila, že napríklad Turecko podľa odhadov hostí viac ako dva milióny utečencov, zatiaľ čo v Jordánsku teraz utečenci tvoria takmer pätinu populácie. EBRD u oboch týchto krajín zhoršila odhad hospodárskeho rastu pre budúci rok.

Negatívne hospodárske vplyvy sa očakávajú tiež v Grécku, Slovinsku, Macedónsku a Maďarsku, ktoré ležia na hlavných trasách utečencov, píše agentúra Reuters.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #migrácia #EBRD