Erste je v zisku, výrazne zarába v Česku a na Slovensku

Rakúska finančná skupina Erste Group Bank vykázala za prvé tri štvrťroky tohto roka čistý zisk 764,2 milióna eur. Slovenská sporiteľňa k tomu prispela viac než 150 miliónmi eur, Česká sporiteľňa 410 miliónmi eur.

06.11.2015 09:40
debata (8)

V rovnakom období vlani mala Erste stratu 1,42 miliardy eur. Tento rok sa banke darilo najmä v oblasti retailu a malých a stredne veľkých podnikov. V porovnaní s minulým rokom tiež výrazne klesli mimoriadne vplyvy, vyplýva z oznámenia banky.

Podľa generálneho riaditeľa skupiny Erste Group Andreasa Treichla je za pozitívnym vývojom rast úverov, nižšie náklady na riziká a nižšie limitované jednorazové odpisy než v uplynulom roku. „Obzvlášť spokojní sme so zlepšujúcou sa kvalitou aktív a s kapitálovou úrovňou,“ uviedol Treichl.

Kvalita aktív sa podľa banky neustále zvyšovala vo všetkých kľúčových obchodných segmentoch a všetkých krajinách. Ziskovosť sa zlepšila vo všetkých krajinách skupiny s výnimkou Chorvátska, kde sa záporné výsledky ešte podstatne zhoršili v dôsledku rezerv zaúčtovaných na prevod celého portfólia úverov vo švajčiarskych frankoch na eurá, ktorý požaduje legislatíva.

„Rakúsko, Česká republika a Slovensko zostávajú piliermi našej ziskovosti a Rumunsko ich rýchlo dobieha,“ uviedol Treichl.

Slovenská sporiteľňa dosiahla podľa individuálnych výsledkov v deviatich mesiacoch čistý zisk 152,1 mil. eur pri medziročnom raste o 13,5 %. Konsolidovaný zisk skupiny Slovenskej sporiteľne vzrástol o 13,9 % na 153 mil. eur. Ako skonštatoval predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Slovenskej sporiteľne Štefan Máj, najvýraznejšie sa pod dosiahnuté hospodárske výsledky v tomto roku podpísal rast objemu úverov.

“Darilo sa nám tradične v retaile, no teší ma, že sme stále úspešnejší aj u našich korporátnych klientov, najmä malých a stredných firiem. Zároveň dokážeme udržať riziko pod kontrolou,” povedal Máj.

Podľa údajov klesol Českej sporiteľni za tohtoročné tri štvrťroky čistý zisk medziročne o 0,8 percenta na 11,1 miliardy korún (približne 410 miliónov eur). Výsledky podporil rast klientskych úverov o 6,2 percenta, darilo sa najmä hypotékam.

Erste je kľúčovým hráčom na bankovom trhu strednej a východnej Európy. Okrem Slovenskej republiky a Rakúska pôsobí v Rumunsku, v Česku, v Maďarsku, v Chorvátsku a v Srbsku.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská sporiteľňa #Erste Group #Česká sporiteľňa