V Česku vyrubili stavbárom obriu pokutu za kartel

Český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS) uložil doteraz najvyššiu pokutu. Stavebné firmy majú za kartel zaplatiť 2,036 miliardy korún.

06.11.2015 19:08
debata (2)

Uviedol to predseda úradu Petr Rafaj. Odmietol ale uviesť, ktorých firiem sa kartel týka. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné.

ÚOHS zatiaľ podrobnejšie informácie k prípadu nezverejní. Prípad je podľa Rafaja jedným z najzložitejších, ktorý úrad kedy riešil. ÚOHS sa ním zaoberal od polovice roku 2012. Podľa Rafaja sa dá predpokladať, že prvostupňový verdikt nebude konečný a že sa firmy proti nemu odvolajú. Majú na to 15 dní od doručenia rozhodnutia.

Podľa špecialistky na súťažné právo Jitky Linhartovej z advokátskej kancelárie Schoenherr je výška pokuty ojedinelá. „Pre porovnanie s predchádzajúcou najvyššou udelenou pokutou vo výške necelej miliardy – ÚOHS vtedy za kartel pokutoval cca 16 strojárskych spoločností,“ povedala Linhartová. Podľa nej je otázkou, či protimonopolný úrad takto vysokú pokutu neskôr uháji pred súdmi. „Minimálne však ÚOHS touto exemplárne pokutou verejnosť upozorní na svoju existenciu,“ dodala Linhartová.

Podľa serveru Česká justice sa najzávažnejšie zistenia ÚOHS týkajú zákazky na výstavbu úseku rýchlostnej cesty R 4 Mirotice-Třebkov v celkovej hodnote 1,2 mld. Kč, ktorá bola do prevádzky uvedená v septembri 2010. Pri vyšetrovaní ÚOHS, ktoré sa týkalo o.i. firiem Strabag, Eurovia, Swietelsky, M-Silnice a Skanska, bol zaistený dokument, v ktorom je uvedené, ktoré z týchto firiem ponuku podajú a ktoré nie, napísala Česká justice. Preverovanie podľa serveru potvrdilo, že dokument vznikol ešte pred podaním ponúk a spoločnosti, ktoré v ňom boli označené, že ponuku podajú, tak následne skutočne urobili.

ÚOHS vydal svoj verdikt niekoľko mesiacov po tom, čo Krajský súd v Brne zamietol žalobu stavebnej firmy Eurovia proti preverovaniu údajného kartelu stavebných podnikov. Firma sa sťažovala na spôsob, akým ÚOHS zaisťoval dôkazy. Žaloba bola podaná oneskorene.

Protimonopolný úrad podozrieval podľa dostupných informácií z kartelu okolo 20 firiem, Eurovia je jednou z nich. Na začiatku vraj podozrieval Eurovia CS, Strabag, Swietelsky stavební, K-building CB a SaM silnice a mosty. Prípad sa ale postupne výrazne rozrástol. V minulosti úrad opakovane uvádzal, že kartel považuje za jeden z najzávažnejších prečinov proti hospodárskej súťaži.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #kartel