Nord Stream-2 pochová tranzit cez Ukrajinu, obávajú sa v Kyjeve

Podľa šéfa ukrajinskej štátnej energetickej spoločnosti Naftogaz Andrija Koboleva navrhovaný nový plynovod na prepravu ruského plynu do Európy bude znamenať koniec ukrajinského tranzitu plynu.

07.11.2015 11:09
debata (162)

V septembri ruská firma Gazprom vytvorila konzorcium so spoločnosťami E.ON, BASF/Wintershall, OMV, ENGIE a Royal Dutch Shell s cieľom vybudovať plynovod Nord Stream-2, ktorý by umožnil Rusku do roku 2019 úplne obísť Ukrajinu.

„Ak bude Nord Stream-2 fungovať, Ukrajina bude ako tranzitná krajina pre ruský plyn mŕtva,“ povedal šéf Naftogazu v rozhovore pre piatkové vydanie nemeckého denníka Handelsblatt.

Ruská firma Gazprom dodáva plyn do Nemecka cez Baltské more prostredníctvom plynovodu Nord Stream a trasa Nord Stream-2 by kapacitu plynovodu zdvojnásobila na 110 mld. kubických metrov ročne. Spoločnosť Naftogaz uviedla, že vlani kvôli plynovodu Nord Stream prišla o možnosť prepraviť prinajmenšom 34 mld. kubických metrov plynu. Ukrajina, ktorá má pri preprave plynu do Európy tranzitnú kapacitu 151 mld. kubických metrov ročne, v minulom roku na európsky trhy prepravila 62 mld. kubických metrov ruského plynu.

Pre dodávky ruského plynu do Európy v súčasnosti existujú štyri trasy: Ukrajina, Nord Stream, Jamal-Európa a Blue Stream. Vlani Rusko prostredníctvom plynovodu Nord Stream dodalo 34 mld. kubických metrov plynu, 37 mld. kubických metrov cez Jamal-Európa a 14 mld. cez Blue Stream. Šéf Naftogazu pre Handelsblatt ďalej povedal, že jeho firma nedávno podpísala kontrakt na nákup plynu od nemeckej energetickej spoločnosti, ktorej meno neuviedol, ale konštatoval, že ide o lacnejšiu možnosť, ako je nákup plynu od Gazpromu.

162 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Nord Stream